Cumartesi, Temmuz 27

Türkiye ile Libya enerjide işbirliğini ileri seviyeye taşıyacak

Libya enerji ve ekonomi zirvesi kapsamında başkent Trablus’ta bulunan Bakan Bayraktar, Libya ziyaretini değerlendirdi.

Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde teröristlerle yaşanan çatışmada dün şehit olan askerlere ilişkin Bayraktar, şunları söyledi: “Pençe-Kilit Harekatı kapsamında görevlerini yürüten Mehmetçiklerimize yönelik korkakça bir saldırı olmuştur. 1 askerimiz şehit oldu. Allah kahraman Mehmetçiğimize rahmet eylesin.” “Onlara rahmet diliyorum. Bir kez daha hem ailelerine hem de aziz milletimize başsağlığı diliyorum. Yaralı kardeşlerime de acil şifalar diliyorum.” dedi.

Geçen yılın son gününde Şırnak’ı ziyaret ettiğini hatırlatan Bayraktar, şöyle konuştu: “Gabar’da büyük bir petrol keşfinin ardından bölgede petrol üretimimiz yoğun bir şekilde devam ediyor. Çalışmaları yerinde görmek, aynı zamanda mühendislerimiz, teknisyenlerimiz ve arkadaşlarımızla tanışmak istedik. Sondaj çalışmalarında Mehmetçiğimiz, “Güvenlik güçlerimizle birlikte olmak için oradaydık” dedi.

Söz konusu bölgenin önemine dikkat çeken Bayraktar, şöyle konuştu: “Orada bu faaliyetlerin gerçekleştirilebilmesi için silahlı kuvvetlerimizin ve güvenlik güçlerimizin sınıra konuşlanarak tahkim edilmesi büyük önem taşıyor. Dünkü saldırı ve benzeri saldırılar” Saldırılar, Türkiye’yi kendi içine hapsetmeye yönelik yürüttüğümüz faaliyetler arasında yer alıyor.” “Rahatsız olan grupların gerçekleştirdiği eylemler. Biz onları hiçbir zaman yüzüstü bırakmadık, bundan sonra da bırakmayacağız.” değerlendirmesini yaptı.

Bayraktar, Libya ziyaretini de benzer nedenlerle yaptığını belirterek, şöyle konuştu:

“Türkiye’nin Irak ve Libya’daki varlığı da benzer bir anlam taşıyor. Son yıllarda burada yaptığımız askeri katkıları ve buradaki kardeşlerimize verdiğimiz desteği, köklü ilişkileri olan Türkiye ve Libya’ya yakışan bir iş birliği içinde geleceğe taşıyoruz.” “Enerji alanındaki faaliyetlerimiz özellikle 2019 Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Anlaşması ile büyük önem kazandı. Geçtiğimiz yıl hidrokarbonlar alanında bir mutabakat zaptı ile iş birliğini yasal çerçeveye taşıdık. Bunu sürdürmek için bugün buradayız.”

Bayraktar, şöyle konuştu: “Bu ziyareti, Türkiye’nin Libya’da enerji, petrol ve doğal gazın yanı sıra madencilik ve diğer elektrik alanlarındaki iş birliğini teşvik etmek amacıyla özel sektörümüz ve kamu şirketlerimizle birlikte gerçekleştirdik. Petrol Bakanı ve ilgili kurum yetkilileriyle görüştük. Önümüzdeki dönem için çok ciddi bir karar aldık. İnşallah çalışmalarımızın sonucunu göreceğiz. Türkiye ile Libya, enerji alanı da dahil olmak üzere birçok alanda sürdürülebilir ve uzun vadeli iş birliğini sürdürecek.” dedi.


Yenilenebilir enerji alanında işbirliği potansiyeli

Libya’nın enerji kaynakları açısından potansiyeline dikkat çeken Bayraktar, şöyle konuştu: “Ülkenin petrol, doğal gaz ve maden kaynakları oldukça zengin. Ama tabii ki istikrara da ihtiyaç var. Buradaki yatırımların daha uzun süre dayanabilmesi için bazı çalışmaların yapılması gerekiyor.” gerçekleştirillen.” dedi.

Bayraktar, Türkiye’nin Libya’nın enerji altyapısına, elektrik iletim ve dağıtım altyapısına ve enerji üretimine katkı sağlayabileceğini vurguladı ve şöyle devam etti:

“Biz de bu yönde çalışıyoruz. Buradaki ilgili kurum ve firmalarımız bir araya geldi. Burada güneş enerjisi konusunda çok ciddi bir potansiyel var ve bunu ekonomiye kazandırma konusunda Türkiye’nin tecrübesinden yararlanabilirler. Türkiye’deki firmalarımızı da motive ediyoruz. “Buradaki kaynaklar hem Libya halkının hem de Libya’nın ülke olarak kalkınmasına önemli katkı sağlayacak ve şirketlerimizin burada önemli ilerlemeler kaydetmesine olanak sağlayacağız. Sadece hidrokarbon, petrol ve doğal gaz demiyoruz, diğer alanlarda da işbirliğine açık olduğumuzu ifade ediyoruz.”


“Libya’nın deniz alanlarında aktif olmak istiyoruz”

Ziyaret kapsamında Libyalı yetkililerle yaptığı görüşmelere değinen Bayraktar, şunları söyledi:

“Ülkemizde son yıllarda petrol ve doğal gaz alanında yaptığımız çalışmalar, özellikle Karadeniz’de Sakarya gaz sahasındaki keşfimizin ardından kısa sürede üretime geçmemiz burada oldukça ilgi gördü. Çünkü sismik ve sondaj gemilerimizle bunu çok kısa sürede yaptık. Deniz yetki alanı anlaşması kapsamında Libya’nın deniz alanlarında da aktif olmak istiyoruz. Çok daha yüksek maliyete ulaşabileceğimizi söyledik. “Gemilerimizle etkili ve hızlı sonuç alıyoruz. Önümüzdeki dönemde buraya çok kısa sürede bir ekip göndereceğiz. Bu daha yoğun bir teknik çalışmayla sağlanacak. Bu konuda önemli adımlar atacağımızı söyleyebiliriz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber Sunucu
meritking