Pazartesi, Kasım 11

Çocuklukta güneş yanığına dikkat

genişletmek

KAYNAKben

Dermatoloji uzmanı Prof. Dr. Nazan Yılmaz, güneşin cilt sağlığı açısından önemine vurgu yaparak, kontrolsüz güneşe maruz kalmanın zararlarına dikkat çekti.

Güneşin cilde sayısız faydası var

Güneş ışığının cilt sağlığı açısından önemine değinen Prof. Dr. Nazan Yılmaz, şunları söyledi: “Güneş, D vitamini sentezinde önemli rol oynayan çevresel bir faktördür. D vitamininin vücudumuzda birçok işlevi vardır. Kemik sağlığı her şeyden önce gelir. D vitamini eksikliği osteoporoza ve erken osteoporoza neden olabilir. Bunun dışında D vitamininin bağışıklık sistemini düzenleyici etkisi vardır ve ayrıca cilt enfeksiyonları ile akne, sedef hastalığı ve egzama gibi cilt hastalıklarının önlenmesinde de faydalıdır. Saç sağlığına da etkilerinin olduğu son çalışmalarla destekleniyor” dedi.

Kontrolsüz güneş yanıklara neden olur

Profesör. güneşin bu faydalı etkilerine rağmen güneşe kontrolsüz maruz kalmanın güneş yanıklarına yol açabileceğini belirtti. Dr. Nazan Yılmaz, şunları söyledi: “Yanmaya neden olacak düzeyde güneş ışığı her zaman zararlıdır. “Yoğun güneşe maruz kalma, cilt enfeksiyonlarında ve sivilce, sedef hastalığı ve egzama gibi cilt hastalıklarında fayda sağlamak yerine tam tersi etkiye neden olabilir” uyarısında bulundu.

Haftada üç kez 15-20 dakika güneş tavsiye edilir

Profesör. Nazan Yılmaz, güneşten yeterince faydalanabilmek için haftada 3 kez 15-20 dakika güneş ışığı alınmasının, böylece D vitamini ihtiyacının karşılanmasının önerildiğini söyledi.

Güneş yanığı melanomu tetikleyebilir

Yoğun, kontrolsüz ve sürekli güneşe maruz kalmanın ciltte zararlı etkiler oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Nazan Yılmaz, şöyle konuştu: “Özellikle güneş yanığı melanom dediğimiz en ölümcül cilt kanserini tetikliyor. Çocukluk çağında yaşanan güneş yanıkları ve yoğun, aralıklı güneşe maruz kalma sonrasında oluşan güneş yanıkları, cilt kanseri genlerinde mutasyonlara neden olarak en ölümcül cilt kanseri olarak bilinen melanomu tetiklemektedir. Melanom dışı cilt kanserleri, hem yazın hem de kışın açık havada çalışan ve sürekli güneş ışığına maruz kalan kişilerde sık görülür. “Yaz ve kış aylarında düzenli güneş koruyucu kullanımı cilt kanserinden korunmanın en kolay yoludur” dedi.

Güneş ciltte yaşlanmaya ve kusurlara neden olur

Kanserin yanı sıra güneşin istenmeyen etkilerinin yaşlanma ve lekeler olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nazan Yılmaz uyardı: “Güneşlenme ve solaryuma gitme alışkanlığı olanlar yaşlanmanın ve lekelerin önüne geçemeyecekler.”

Bu kişilerin özellikle güneşten korunması gerekmektedir.

Cilt sağlığı için herkesin güneşten korunması gerektiğini belirten Prof. Dr. Nazan Yılmaz,

“Özellikle lupus gibi ışığa hassasiyeti olan hastalar, kanser hastaları, ışığa duyarlılığa yani ışığa duyarlılığa neden olan ilaçları kullanan hastalar, çok benli olanlar, saçları ve gözleri açık renk olanlar, kızıl saçlı ve çilli olanlar, daha önce cilt problemi yaşayanlar kanser, bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullananlar.” “İlaç kullananlar daha dikkatli olmalı ve güneşten korunmalıdır” dedi.

Gözlük ve güneş kremi kullanılmalı

Güneşten korunmak için alınabilecek önlemlere değinen Prof. Dr. Nazan Yılmaz, bu önerileri şöyle sıraladı:

-Saat 11.00 ile 15.00 arası sahilde kalmamalısınız. Diğer zamanlarda da şemsiye altında güneşlenmelisiniz. Şemsiyeler güneşten yalnızca %40 oranında korur.
– Gözlük kullanımı zorunludur.
– Güneş koruyucu kullanmalısınız. SPF koruma faktörü en az 30 olan ve aynı zamanda UVA korumalı kremler tercih edilmelidir.
– Güneş koruyucu kullanımı 2-3 saatte bir tekrarlanmalıdır.

Kabarcıklar oluşursa enfeksiyondan korunmalıdır.

Profesör. Aşırı güneşe maruz kalma sonrasında oluşan güneş yanıklarına doğru müdahalenin önemli olduğunu kaydetti. Dr. Nazan Yılmaz, “Yanığın derecesine göre tedavi yaklaşımı değişiyor. Kabarcıklar oluşmuşsa, yeniden epitelize edici yani iyileştirici krem ​​ve antibiyotik krem ​​​​kullanmak, düzenli pansuman yapmak ve cildi enfeksiyonlardan korumak gerekir. Sadece kırmızı yanıklarda soğuk pansumanların yanı sıra ağrı kesiciler, serinletici losyonlar, nemlendirici kremler ve bazen de 3 ila 5 günü aşmayan kısa süreli kortizonlu kremlerin kullanılmasını öneriyoruz” dedi.

Yanlış müdahaleler sorunu ağırlaştırabilir

Profesör. ayrıca güneş yanığının yanlış tedavisinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi. Dr. Nazan Yılmaz sözlerini şöyle tamamladı:

“Kamuoyunun kulaktan dolma tavsiyelerine güvenilmemeli. Bitkisel olduğu iddia edilen uygulamalardan yanık bölgesinde alerjik reaksiyona neden olabileceği ve durumu daha da kötüleştirebileceği için kaçınılmalıdır. Buzla uzun süreli temas bile donmaya neden olabileceğinden, yanık bölgeye doğrudan buz uygulanmasından kaçınılmalıdır. Uzun süreli doğrudan temastan kaçınılmalıdır. Buz bloğu bir beze sarılı olarak birkaç dakika bekletilip ara verilerek uygulanabilir ancak en sağlıklı yöntem vakit kaybetmeden yanık bölgeyi uzun süre su ile soğutmaktır. Diş macunu gibi tıbbi olmayan uygulamalardan da kaçınılmalıdır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

romabet güncel giriş betgar güncel giriş