Cumartesi, Temmuz 27

Yüksek yargıdaki Can Atalay krizinde Erdoğan’dan Yargıtay’a destek, CHP ve barolar sokakta

Özbekistan’dan dönen uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, “Anayasa Mahkemesi art arda birçok hata yapma noktasına geldi.”

REKLAM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TİP Milletvekili Hatay Can Atalay konusunda Yargıtay ile Anayasa Mahkemesi (AYM) arasında çıkan krizin ardından ilk açıklamasında Yargıtay’ın tutumuna destek verdi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın 16’ncı zirvesi için gittiği Özbekistan’dan dönen uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, şunları söyledi: “Anayasa Mahkemesi birbiri ardına birçok ‘öteki’ hata yapma noktasına geldi.

Erdoğan, bir soru üzerine şöyle yanıt verdi: “Öncelikle Yargıtay’ın bir yüksek mahkeme olduğunu kimse inkar edemez. Maalesef gelinen noktada Anayasa Mahkemesi birçok yanlışı peş peşe yaptı. Bu bizi artık çok üzüyor. Anayasa Mahkemesi’nin kararına karşı Yargıtay, “Sen Yargıtaysan ben de Yargıtay’ım” dedi. Yüksek Mahkeme olarak şimdi size karşı yaptırım talep ediyorum.” “Bu talebin gereklerini bekliyor ve bu talebin gereklerini yerine getirecek makamdan bu talebi istiyor” yanıtını verdi.

Yargıtay’ın TBMM’ye Meclis’teki Atalay üye sayısının azaltılması yönündeki talebine ilişkin Erdoğan, Meclis’in bu konularda yavaş hareket ettiğini ve dokunulmazlıkların kaldırılmasının geciktiğini söyledi.

CHP’den adalet saati

CHP Başkanı Özgür Özel, Yüksek Mahkemenin üçüncü odasının Anayasa Mahkemesi’nin Atalay’ın haklarının ihlali ve Anayasa Mahkemesi üyelerine karşı cezai bir şikayette bulunulması konusundaki kararını uygulanamaması ve Başkan’a sordu. Türkiye Büyük Millet Meclisi Numan Kurtulmuş, danışma kurulunu toplantıya çağırdı.

Kurtulmuş’un danışma kurulunu toplayamaması üzerine CHP, perşembe akşamı TBMM Genel Kurulu’nda “adalet nöbeti” başlattı. CHP’li milletvekilleri, günlük çalışmalarını tamamlayan Meclis Genel Kurulu’ndan ayrılmadı.

CHP’li milletvekilleri 20’şerli gruplar halinde hafta sonları ve tatil günleri de dahil olmak üzere her gün Genel Kurul’da kalarak eylemlerine devam edecek.

Adalet nöbetinin ilk gecesinde CHP’li 20 milletvekili; TBMM Genel Başkan Yardımcısı Sırrı Süreyya Önder, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başkar, TİP Genel Başkanı Erkan Baş ve Parti Sözcüsü Sera Kadıgil, HEDEP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç ve HEDEP milletvekilleri, İzmir Demokrat Parti Milletvekili Salih Uzun ve EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca ziyaret ederek destek verdi.

Ankara Barosu Atalay için yürüyecek

Yargıtay’ın Atalay kararını protesto etmek amacıyla Ankara Barosu avukatları da Sıhhiye Adliyesi’nden Yargıtay’a yürüyüş başlattı.

10 Kasım sabahı Mustafa Kemal Atatürk’ü anma töreninin ardından Ahlatlıbel Yargıtay’ın önünde yürüyüşe başladı. Avukatlar, protesto amacıyla Yargıtay’a getirdikleri Anayasa kitapçıklarını bırakarak bir açıklama yapacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber Sunucu
meritking