Cumartesi, Temmuz 27

Sene sonuna kadar 200 bin konutu dağıtmış olacağız

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, sanayici ve girişimcileri “karbon ayak izi” konusunda uyardı ve gerekli önlemler alınmadığı takdirde ihracatın durdurulacağını söyledi.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği program kapsamında Bakan Özhaseki, kentteki bir düğün salonunda sanayici ve iş adamlarıyla bir araya geldi.

Burada konuşan Özhaseki, birçok kurum ve kuruluşun önceliğinin karbon ayak izi olduğunu söyledi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bu konuda çok güzel çalışmalar yaptığını vurgulayan Özhaseki, şöyle konuştu: “Küresel ısınma dünyanın bir gerçeği. Bazıları bunun bir manipülasyon olduğunu savunsa da biz bunu bizzat yaşıyoruz. Yaşadığımız ülke.” , yağışlar azalıyor. Eski kar ya da yağış yok. Yer altında. Çektiğimiz su seviyesi daha da düşüyor. Bu bir şeyler oluyor demektir. Bilim adamları, dünya sıcaklığının arttığını söylüyor “Yılda 1,1 derece arttı” son 100 yıl. Bulunduğumuz Akdeniz havzasında bu artışın 1,5 derece olduğu tahmin ediliyor. Bu artış 2 dereceye ulaşırsa kriz yaşanır.

Özhaseki, iklim krizinin öncelikle gıdaya erişimde zorluk yaratacağını, bunun da göçe yol açacağını vurgulayarak, üretim sırasında doğayı kirletmemeye dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.


“Zamanın ruhunu okumayı bilmiyorsak başarısız oluruz”

Dünyanın büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunu belirten Bakan Özhaseki, şöyle devam etti:


“Sanayicilerimize şunu söylemek istiyorum: 1 Ocak 2026’dan itibaren sınırda karbon emisyonunun kontrolü başlayacak. Yurt dışına nokta kadar bir şey satsanız bile sınırda kontrol edilecek. yurt dışına bir mal satmaya gidiyorsunuz “Avrupa size o ürünü nasıl ürettiğinizi soracaklar. Onu kirletmeden mi ürettiniz, yeşil sertifikanız var mı, yok mu? Belki emisyon ticaret hacminden belli fiyatlar ödenecek. Çevreyi düşünmeden üreten arkadaşlar varsa işleri çok zordur, bedeli daha yüksek olur, çevreye saygılı, az kirleterek üreten arkadaşların ödediği bedel daha düşük olur.


İleride ihracatınızın engellenmemesi için bahsettiğim konularda da ciddi bir çaba sarf edilmesi gerekiyor. İsterseniz İklim Değişikliği Başkanlığı’ndaki tüm meslektaşlarımı size bu konuda detaylı bilgi vermek ve bizi bekleyen bu tehlikeyi tek tek anlatmak üzere gönderebilirim. Durumunuzu buna göre planlayın. Bu çalışmaya erkenden başlayalım ve geleceğe hazırlanalım. “Zamanın ruhunu okumayı başaramazsak, başarısız oluruz.”


“Yıl içinde 200 bin konutun dağıtımını gerçekleştireceğiz”

Deprem bölgesindeki inşaat çalışmaları hakkında bilgi veren Bakan Özhaseki, depremzedelerin evlerine kavuşması için devletin tüm imkanlarıyla çalıştığını belirtti.

Deprem bölgesindeki 950 şantiyede çalışmaların devam ettiğini belirten Özhaseki, şöyle konuştu:

“Devletimiz çok şükür bu işi başarabiliyor. AFAD’ın açıkladığı son verilere göre 390 bin konut borcumuz var. 307 bin konut için de süreç başladı. Ya ihale aşamasında, ya da İhalesi yapıldı mı, kaba inşaatı bitti mi, tamamlanma aşamasında mı, evet Sayın Cumhurbaşkanım.” Çalışanlarımızın katıldığı törenlerle 46 bin konutun dağıtımını gerçekleştirdik. Sonunda bu sayı 75 bine ulaşacak “Mayıs ayından itibaren her ay 10 bin, 15 bin konut dağıtmaya devam edeceğiz. Söylemesi kolay arkadaşlar, yıl sonuna kadar 200 bin konut dağıtmış olacağız.” Gelecek yılın ortasına kadar 300 binin üzerinde daireyi herkese teslim edeceğiz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber Sunucu
meritking