Cumartesi, Temmuz 27

MasterChef’te söz edilen Türk Devletleri Teşkilatı nedir, üyeleri kimler? Türk Devletleri Teşkilatı ne zaman kuruldu?

MasterChef All Star 150. bölüm fragmanının yayınlanmasının ardından Türk Devletleri Teşkilatı ile ilgili araştırmalar hızlandı. Türk Devletleri Teşkilatı’nın (Türk Konseyi) eski adı Türkçe Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’dir. İşte MasterChef’te yapılan açıklamanın ardından merak uyandıran Türk Devletleri Teşkilatı’na ilişkin bilgiler…

TÜRK DEVLETLERİNİN TEŞKİLATI NEDİR?

Türk Devletleri Teşkilatı; Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkiye’yi kapsamaktadır; Macaristan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkmenistan’ın gözlemci olduğu uluslararası bir kuruluştur. Türk dili konuşan devletlerden oluşan bu örgütün amacı, Türk dili konuşan devletler arasında küresel işbirliğini teşvik etmektir.

TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI NE ZAMAN KURULDU?

Türk Devletleri Teşkilatı 3 Ekim 2009’da kuruldu.

TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI’NA ÜYE ÜLKELER

Türkiye,

Özbekistan,

Kırgızistan,

Azerbaycan,

Kazakistan.

Gözlemci ülkeler:

Macaristan,

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti,

Türkmenistan.

TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI HAKKINDA BİLGİLER

Türk Devletleri Teşkilatı’nın temelleri, ilki 1992 yılında Türkiye’nin başkenti Ankara’da düzenlenen Türkçe Konuşan Ülkeler Zirvesi ile atılmıştır. 2006 yılında ise dönemin Cumhurbaşkanı tarafından düzenlenmesi teklif edilmiştir. Kazakistan, Nursultan Nazarbayev ve 3 Ekim 2009’da Nahçıvan’da imzalanan Nahçıvan Anlaşması ile konsey olarak yapılandı.

Türk Devletleri Teşkilatı’nın 12 Kasım 2021 tarihinde düzenlenen sekizinci İstanbul Zirvesi’nde Türk Devletleri Teşkilatı olarak yeniden yapılandırılmıştır.

Örgütün Genel Sekreterliği İstanbul’dadır. Kasım 2021 İstanbul Zirvesi’ne ilk kez gözlemci ülke olarak katılan Türkmenistan’ın, 11 Kasım 2022 tarihinde düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı’nın dokuzuncu Semerkant Zirvesi’ne tam üye olacağı duyurulmuş ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kuruluşa gözlemci üye olarak katılmıştır.

MASTERCHEF’TE BAZI ŞEFLERDEN DİKKAT AÇIKLAMASI

Somer Şef, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Bugün çok özel ve güzel bir konseptimiz var. Konseyin 5 üyesi var: Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye ve Özbekistan. Ayrıca 3 gözlemci ülke var: Macaristan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türkmenistan. Genel amacı, Türkçe konuşan devletler arasında diyalog kurulması: “Bu, küresel iş birliğini teşvik eden çok önemli bir konsey.”

Günün magazin olayları
ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
Ceketinin fermuarını açıp poz verdi!  Cesur tarzda bir olaydı  Ceketinin fermuarını açıp poz verdi! Cesur tarzda bir olaydı
Nihal Candan ve Bahar Candan tutuklandı!  Gerekli yaptırımlar..Nihal Candan ve Bahar Candan tutuklandı! Gerekli yaptırımlar..
Sadece 53 gün evli kalmışlardı!  Barıştılar mı? Sadece 53 gün evli kalmışlardı! Barıştılar mı?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber Sunucu
meritking