Cumartesi, Temmuz 27

Kentsel dönüşümden başka çare yok

Kocaeli Ticaret Odası’nda (KOTO) düzenlenen “İş Dünyası Buluşması”na katılan Özhaseki, konuşmasında boş arazi üzerindeki altyapısı, üst yapısı, meydanları ve yeşil alanlarıyla şehir planlamasının kolay olduğunu söyledi.

Özkaseki, antik kentlerde bunu yapmanın kolay olmadığını, mevcut yapılarda böyle bir şeyin mümkün görünmediğini, kentleri depreme dayanıklı hale getirmenin tek yolunun kentsel dönüşüm olduğuna dikkat çekti.

Kentsel dönüşümden başka çözüm olmadığını vurgulayan Özhaseki, şöyle konuştu: “Büyük mahalleler bazında yapabilirsek çok başarılı oluruz. Adada yaparsak daha az başarılı oluruz. Yaparsak daha az başarılı oluruz. Bu açıdan bakıldığında biz sadece binamızı kurtaracağız. Bu nedenle kentsel dönüşüm konusunda da büyük çaba harcıyoruz.” dedi.

2012 yılında çıkarılan yasa kapsamında 2 milyon 250 bin binanın tadilat ve dönüşüme tabi tutulduğunu, şu anda ise 450 bine yakın işlemin yapıldığını belirten Özhaseki, şöyle devam etti:

“Bu bize yetmez. Bu bize yetmez. Çünkü İstanbul söz konusu olduğunda 1.5 milyon bağımsız birimin risk altında olduğundan bahsediyoruz. Kocaeli’de 150 binden bahsediyoruz. Çok daha yüksek rakamlar var İstanbul’da.” Anadolu’nun birkaç ilinde daha da hızlanmamız gerekiyor.” Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’nü de bunun için kurduk. Ayrıca tüm yasaları çok daha esnek hale getirdik, yolumuza çıkan her şeyi basitleştirdik ve hızlandırdık.”


“AK Parti hükümetleri döneminde 1 milyon 340 bin konut yapıldı”

On beş gün arayla düzenlenen törenlerde 15 binden fazla evin yıkım ve inşaatına başladıklarını belirten Özhaseki, bu projelerin her birinde AK Partililerin bulunduğunu ancak AK Partililerin bulunmadığını söyledi. Cumhuriyet Halk Partisi.

Bakan Özhaseki, kentsel dönüşümün bakanlık, belediyeler ve vatandaşlar olmak üzere 3 ayağı olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: “Bu üçü birleşip anlayışla devam ederse kentsel dönüşüm kusursuz ve sorunsuz çalışır. Etrafta biri kalırsa bu işler yürümez” Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı temsil eden bir insanım.” “Şunu söylüyorum: Kapımız sonuna kadar açık, hangi partiden gelirse gelsin hoş karşılanırlar. Yeter ki kentsel dönüşümü sağlasınlar.” dedi.

Kahramanmaraş depremi sonrasında ilk aradığı yerlerden birinin kentsel dönüşümün engellendiği Antakya’nın Emek Aksaray ilçesi olduğunu söyleyen Özhaseki, o bölgede çevrilmemiş taş kalmadığını ve binlerce insanın öldüğünü hatırlattı.

“Dava açıp işi bitirmeyerek kentsel dönüşümü engelleyenlerin” bu insanların ölümlerinden kendilerini sorumlu hissedip hissetmediklerini soran Özhaseki, şöyle konuştu: “Bilmiyorum ama kararlıyız arkadaşlar. Kentsel projeler yapacağız. “İstanbul projesini açıkladık. İzmir için duyurduk. Şimdi bunun hakkında biraz önce konuşmuştuk. Kocaeli’miz.” “Yalova ve Körfez için… Dünya Bankası ile görüşebilirsek, İzmir için de duyurduğumuz gibi büyük bir başarı elde etmiş olacağız. Umarım iyi geçer.” değerlendirmesini yaptı.

TOKİ’nin depremde “mükemmel” olarak sınıf birincisi olduğunu belirten Özhaseki, AK Parti hükümetleri döneminde bugüne kadar 1 milyon 340 bin konut yapıldığını, bunun da yılda yaklaşık 70 bin konuta tekabül ettiğini, bu yapılardan bugüne kadar ise 1 milyon 340 bin konut yapıldığını söyledi. depremde çökmedi, herkes huzur içinde yaşıyor.

Bakan Özhaseki, kentsel dönüşümün müteahhit gruplar ve özel sektörle sürdürülmesinin elzem olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: “Belki Avrupa’da merkezlerde ve eski bölgelerde değişim, dönüşüm görmezsiniz. Çevrede çok az inşaat faaliyeti var Normaldir. ama özellikle 1940’lı ve 1950’li yıllardan beri göç ve rastgele dönüşüm nedeniyle bize benziyor.” “İnsanların bir gece briket toplayıp sabah başlarını sokacak bir çatı için evler inşa ettiği, büyüyen bir ortamda kentsel dönüşüm kaçınılmazdır. Depremle boğuşan bir ülkede yüzbinlerce evin değiştirilip dönüştürülmesi gerekiyor.” dedi.

Türkiye ekonomisinin güçlü ve ayakta olduğunu belirten Özhaseki, zaman zaman sıkıntıların yaşanacağını ancak zor bir coğrafyada olduğumuz için güçlü kalmak gerektiğini vurguladı.

Türkiye’nin Ateş Çemberi’nde bir güven adası ve barış limanı olduğunu vurgulayan Özhaseki, şöyle konuştu: “Bu Allah’ın izniyle olacaktır. Bir yandan altyapıyı büyütmek için büyük miktarda para ayıracağız. Milletimizin refahının artması için büyük çaba harcayacağız ancak “Savunma sanayi tarafını da asla ihmal etmeyeceğiz” dedi.

Özhaseki, seçimlerin ardından yaklaşık 4,5 yıl seçimsiz bir dönem olacağını belirterek, bu dönemde yapılacak çok iş olduğunu sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından KOTO Başkanı Necmi Bulut, Bakan Özhaseki’ye çini vazo hediye etti. Daha sonra Bakanlık bürokratları katılımcıların sorularını yanıtlayarak taleplerini dinledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber Sunucu
meritking