Cumartesi, Temmuz 27

İktidarın İzmir depremi sonrasında dağıttığı anahtarlar göstermelik çıktı: Kandırıldılar

117 kişinin hayatını kaybettiği İzmir depreminde hükümet üç yıldır sesine kulak vermiyor. Ekonomik olarak yalnız kalan vatandaşlar yaşadıkları yerden göç etmek zorunda kaldı. Üç yılda sadece 3.887 konut inşa edildi ve bunlar depremzedelere satıldı.

Yayınlanma: 31.10.2023 – 04:00

Abo Ol

Google Haberleri

İzmir’de 30 Ekim 2020’de meydana gelen ve 117 kişinin hayatını kaybettiği 6,9 büyüklüğündeki depremin üzerinden üç yıl geçti. Hükümet üç yılda sadece 3 bin 887 ev inşa etti ve bunları para karşılığında depremzedelere sattı. Evleri orta ve hafif hasar gören 79 bin ev sahibi, “Sizi yalnız bırakmayacağız” sözlerine rağmen depremzedelere yardım yapmadı. Evleri orta derecede hasar gören vatandaşlara yalnızca 5 bin TL taşınma yardımı yapıldı. AKP’li bakan ve milletvekillerinin düşük faizli konut vaadi hiçbir zaman yerine getirilmedi, şikayetler yıllar geçmesine rağmen çözüme kavuşturulamadı. 6 Şubat Kahramanmaraş depreminde evleri yıkılanlara ev sözü verdi. Ancak İzmir “AFAD Bölgesi” ilan edilmediği için bu yardımdan yararlanamadı. Cumhuriyet, büyük acının 3’üncü yıl dönümünde depremzedelere seslendi:

  • İzmir Deprem Mağdurlarıyla Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkan Yardımcısı Aytekin Keskin: Depremzedeler kaderlerine terk edildi. Özellikle evleri orta derecede hasar görenler ciddi şekilde etkilendi. Verilen sözlerin hiçbiri tutulmadı. Ne devletten ne de DASK’tan yardım alamadık. AFAD evlerimizi “oturulamaz” diyerek yıktırdı. “Sana 0,79 faizle kredi verdik, evini yap” dediler ama bu sözü tutmadılar. 2,49 oranında kredi verdiler. Kredi taksitlerinin aylık geri ödemesi 32 bin TL, bu parayı kim ödeyebilir? Devlet 6 Şubat depreminde mağdurlara verdiği fırsatı bize vermedi. Evini yapamadığı için arsasını satıp başka mahallelere taşınmak zorunda kaldı. Umutsuzca yaşamaya çalışıyoruz.
  • Vahit Savran (emekli): Depremden sonra devletin bize sahip çıkacağını düşündük. Sadece bir kez 5 bin TL taşınma yardımı yaptı. Bunun dışında herhangi bir yardım alamadık. Tek emekli maaşıyla 70 yaşında evimi nasıl yapacağımı merak ediyorum. Üç yıl oldu, hala destek yok. 16 bin Türk lirası. Emekli maaşı alıyorum ve 8 bin TL kira ödüyorum. Bize şunları söyledi: “1 milyon 200 bin TL’ye evinizi yapın. “2,49 faizle kredi veriyoruz” diyorlar. Bu kredinin aylık taksiti 32 bin TL’dir. Aldığım emekli maaşının ödemesini nasıl yapabilirim? 6 Şubat depremi mağdurları ile İzmir depremi mağdurları arasında ayrımcılık yapıldı. Biz de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız. 11 ilde yaşayan vatandaşlarla aramızda ne fark var? 1999’dan bu yana deprem vergisi ödüyoruz ama ödediğimiz vergilerden yararlanamıyoruz. Deprem mağdurları arasındaki çifte standart uygulamasına son verilmelidir. “Hibe değil, düşük faizli kredi versinler, evimizi yapalım” dedi.

Orta hasarlı evini 15 yıl vadeli krediyle satın alan ve daha sonra yıkım kararı alan depremzede bir memur, şunları söyledi: “Evimi depremden iki gün önce aldım. Devlet desteği olmadığı için iki yıl orta derecede hasara katlanmak zorunda kaldım. Elektrik ve suyum kesilince evden çıkmak zorunda kaldım. “15 yıllık ipotek ile aldığım ve içinde yaşamadığım evin ipoteğini ödüyorum” dedi.

CUMHURİYET ÜNVANINA ULAŞTI

TOKİ’nin depremzedeler için para karşılığında inşa ettiği konut ve dükkanların anahtar teslimi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 20 Aralık 2021’de gerçekleştirildi. Ancak evlerin henüz tamamlanmadığı ortaya çıktı. Anahtarlar sembolik olarak sekiz depremzedeye teslim edildi. Yerel televizyondan çıkarmayı izleyen depremzedeler, proje alanındaki binalara gittiklerinde şaşkınlığa uğradı. Binaların henüz tamamlanmadığını, işçilerin hala orada çalıştığını gördüler. Kapıdaki görevliler içeri girmelerine izin vermedi. Evlerinin bittiği söylenen ve sembolik olarak anahtarların kendilerine verildiği depremzedeler duruma tepki gösterdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber Sunucu
meritking