Cumartesi, Temmuz 27

Ham çelik üretimi şubatta 3,1 milyon tona yükseldi

Türkiye Çelik Üreticileri Birliği’nin (TÇÜD) açıkladığı şubat ayı üretim, tüketim ve dış ticaret verilerine göre, Türkiye’nin aynı ayda ham çelik üretimi geçen yılın aynı ayına göre %46,6 artarak 3,1 milyon tona ulaştı. Ham çelik üretimi yılın ilk iki ayında %34,5 artışla 6,3 milyon tona ulaştı.

Nihai çelik tüketimi Şubat ayında yıllık %11,8 artışla 2,9 milyon tona, Ocak-Şubat döneminde ise %15,7 artışla 6,4 milyon tona yükseldi.


Çelik ürünleri ihracatı arttı

Şubat ayında çelik ürünleri ihracatı, yıllık miktar bazında %74,6 artışla 1,2 milyon ton, değer bazında ise %47,2 artışla 849,9 milyon $ seviyesinde gerçekleşti.

Ocak-Şubat döneminde ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre miktar olarak %48,6 artışla 2,1 milyon tona, değer olarak ise %28,3 artışla 1,5 milyar dolara ulaştı.


İthalat azaldı

Şubat ayında çelik ürünleri ithalatı, 2023 yılının aynı ayına göre miktar olarak %9,1 düşüşle 1,1 milyon ton, değer olarak ise %13,4 düşüşle 905,7 milyon dolar olarak hesaplandı.

Yılın ilk iki ayında ithalat geçen yılın aynı dönemine göre miktar olarak yüzde 1,5 artarak 2,5 milyon tona, değer olarak ise yüzde 7,3 azalarak 2 milyar dolara ulaştı.

Geçen yılın Ocak-Şubat döneminde yüzde 55,1 olan ürünün ihracatını ithalatı karşılama oranı bu yılın aynı döneminde yüzde 76,3’e yükseldi.


“Tedbirler Türkiye’de de uygulanmalı”

Açıklamada görüşlerine yer verilen TÇÜD Genel Sekreteri Veysel Yayan, Türk çelik sektörünün 2023 yılının son çeyreğinde yüzde 16,5 oranında büyüdüğünü, bunun da 2024 yılında olumlu sürecin devam edeceğine işaret ettiğini söyledi.

Artışın sürdürülebilir olması ve sektörün hedeflerine ulaşması için ABD ve AB’nin yanı sıra pek çok ülkenin çelik sektörlerini korumaya yönelik aldığı etkin önlemlerin Türkiye’de de hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Yayan, şöyle konuştu:

Dampingli ve devlet destekli fiyatlarıyla Türkiye’ye ihracatını katlanarak artıran, ana tedarikçi haline gelen Çin başta olmak üzere Uzakdoğu ülkelerinden yapılan ithalatın kontrol altına alınması ve Türk ülkelerinin sanayi üretim yapısından uzaklaşması önemli. ithal girdilere dayalı ve yurt içi katma değeri artırarak istihdamı ve ekonomik büyümeyi artırmak.” Katkıda bulunan bir yapıya dönüşmesi için gerekli adımları atmanız gerekiyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber Sunucu
meritking