Cumartesi, Temmuz 27

Gazetecilerin tutuklanmasına neden olan ‘Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçu nedir?

Gazeteci Tolga Şardan, “MİT’in Cumhurbaşkanlığına sunduğu adli raporda neler var?” Söz konusu yazı nedeniyle dün (1 Kasım) başlıklı yazısı nedeniyle tutuklandı.

REKLAM

Gazeteci Tolga Şardan’ın tutuklanmasının ardından gazeteci Cengiz Erdinç’in de Balıkesir’de tutuklanarak Ankara’ya götürüldüğü bildirildi.

Erdinç’in tutuklandığı haberi, avukatı Vural Ergül ve Halk TV muhabiri Fırat Fıstık’ın X sosyal medya hesabından yaptıkları paylaşımlarla duyuruldu.

Fıstık mesajında, “Gazeteci Cengiz Erdinç tutuklandı. Ayvalık’tan Ankara’ya götürüyorlar. Bilgisayarına ve cep telefonuna da el konuldu.”

Avukat Ergül, Erdinç’in “yargıdaki yolsuzluklar”la ilgili haberleri televizyonda paylaştığı ve konuyla ilgili görüşünü dile getirdiği için tutuklandığını da belirtti.

Gazetecilerin “halkı yanıltıcı bilgileri kamuoyuna yaymak” suçundan tutuklandığı belirtildi.

“Kamuoyunu yanıltmaya yönelik bilgileri kamuoyuna yayma suçu”

Anayasa Mahkemesi’nin, Anayasa Mahkemesi’nin talebi üzerine 8 Kasım’da görüşeceği, Türk Ceza Kanunu’na eklenen ve 3 yıla kadar hapis cezasını gerektiren “kamuoyuna yanıltıcı bilgi yayma” suçu nedir? CHP’li mi?

“Dezenformasyonla Mücadele Yönetmeliği” olarak adlandırılan Basın Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek 13 Ekim’de yasalaştı.

Türk Ceza Kanunu’nun “Kamu huzuruna karşı suçlar” bölümünde yeni bir suç türü oluşturularak, “kamuya yönelik yanıltıcı bilgilerin kamuya açıklanması” suçu düzenlendi.

Buna göre,

“Kamuoyunun huzurunu bozacak şekilde halkta kaygı, korku veya panik yaratmak amacıyla iç ve dış güvenlik, kamu düzeni ve ülkenin genel sağlığına ilişkin asılsız bilgileri alenen yayan kişi, 2013 yılından itibaren hapis cezası ile cezalandırılacaktır. 1 yıldan 3 yıla kadar. Suçun failinin gerçek kimliği belirlenecek ceza verilecek.” “Suçun tesadüfen veya örgütsel faaliyet kapsamında işlenmesi halinde, söz konusu ceza yarı oranında artırılır.”

Bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin, “Kamuya yanıltıcı bilgi vermek” suçundan verilen cezaları temyiz edilebilecek.

“Milli İstihbarat Teşkilatının faaliyetlerine ve personeline karşı suç teşkil eden içerikler katalog suç kapsamına alınacaktır.”

CHP, Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile Türk Ceza Kanunu’na eklenen (217/A) maddesinin iptali ve uygulamasının durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu.

AA’nın haberine göre Anayasa Mahkemesi, ilgili itirazı 8 Kasım Çarşamba günü Genel Kurul gündeminde değerlendirecek.

Gazeteci Tolga Şardan, “MİT’in Cumhurbaşkanlığına sunduğu adli raporda neler var?” Söz konusu yazı nedeniyle dün (1 Kasım) başlıklı yazısı nedeniyle tutuklandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber Sunucu
meritking