Perşembe, Ekim 3

Filistin’in tam üyeliğini destekleyen tasarı BM Genel Kurulu’nda kabul edildi

Karar, Filistinlilerin Birleşmiş Milletler’e tam üyeliğini garanti etmiyor ancak Filistin Devleti’nin böyle bir devlet olabileceğini teyit ediyor.

REKLAM

BM Genel Kurulu, Filistinlilerin BM’ye katılma hakkına sahip olduğunu kabul ederek tam üyelik çağrısını ezici bir çoğunlukla destekledi ve BM Güvenlik Konseyi’nin “konuyu olumlu bir şekilde yeniden değerlendirmesini” tavsiye etti.

Geçtiğimiz ay ABD’nin Güvenlik Konseyi’ndeki vetosunun ardından 193 üyeli Genel Kurul’da yapılan oylama, Filistin’in Filistin Devleti’ni fiilen tanıyarak Birleşmiş Milletler’e tam üye olma hedefine küresel bir destek gösterisiydi.

Parlamento kararı 143 lehte, 9 aleyhte oyla kabul ederken, 25 ülke çekimser kaldı. Bu karar, Filistinlilerin Birleşmiş Milletler’e tam üyeliğini garanti etmiyor ancak Filistin Devleti’nin böyle bir devlet olabileceğini teyit ediyor.

Karar, “Filistin Devleti’nin… bu nedenle üye olarak kabul edilmesi gerektiğini ortaya koyuyor” ve “Güvenlik Konseyi’nin konuyu olumlu bir şekilde yeniden değerlendirmesini” tavsiye ediyor.

Filistin’in Birleşmiş Milletler’e tam üye olma yönündeki baskısı, İsrail ile Hamas arasındaki savaşın yedi aydır devam ettiği ve İsrail’in, Birleşmiş Milletler’in yasadışı olarak değerlendirdiği işgal altındaki Batı Şeria’daki yerleşimleri genişlettiği bir dönemde geldi.

Filistin’in BM Büyükelçisi Riyad Mansur, oylama öncesinde yaptığı konuşmada, “Barış istiyoruz, özgürlük istiyoruz. Evet oyu, bir devlete karşı değil, Filistin’in varlığına verilen bir oydur. … Bu, Filistin’e yapılan bir yatırımdır.” barış.”

Birleşmiş Milletler Kurucu Şartı’na göre üyelik, burada yer alan yükümlülükleri kabul eden ve bunları yerine getirebilecek kapasitede ve istekli olan “barışsever devletlere” açıktır.

Mansur’un ardından konuşan İsrail’in BM Büyükelçisi Gilad Erdan, diplomatik meslektaşlarına şunları söyledi: “Birçoğunuz ‘Semit’ olduğunuz sürece, Filistinlilerin ‘barışsever’ olmaması umurunda olmayacak.” Podyumda parlamentoyu BM sözleşmesini yok etmekle suçladı ve sözleşmenin bir kopyasını küçük bir kağıt parçalayıcı kullanarak yok ederken “Yazıklar olsun sana” dedi.

Birleşmiş Milletler’e tam üye olma başvurusunun önce 15 üyeli Güvenlik Konseyi’nin, ardından Genel Kurul’un onaylanması gerekiyor.

ABD’nin BM Büyükelçi Yardımcısı Robert Wood, BM’de ve sahada atılan tek taraflı adımların iki devletli çözüme fayda sağlamayacağını söyledi.

“Oyumuz, Filistin devletine karşı muhalefeti yansıtmıyor; bunu desteklediğimizi ve bunu anlamlı bir şekilde ilerletmeye çalıştığımızı açıkça belirttik. Bu oylama, devletin yalnızca Filistin ülkeleri arasında doğrudan müzakereleri içeren bir süreçle gerçekleşeceğinin tanınmasıdır. partiler,” dedi Wood.

Birleşmiş Milletler uzun zamandır iki devletin güvenli ve tanınmış sınırlar içinde yan yana yaşaması vizyonunu benimsemiştir. Filistinliler, İsrail’in 1967’de komşu Arap ülkeleriyle yaptığı savaşta ele geçirdiği Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze Şeridi’nde bir devlet kurmak istiyor.

Cuma günü kabul edilen Genel Kurul kararı, Filistinlilere Eylül 2024’ten itibaren genel kurul salonunda BM üyeleri arasında bir sandalye gibi bazı ek haklar ve ayrıcalıklar veriyor, ancak oy kullanma hakkı yok.

Filistin, 2012 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndan fiilen tanınan devlet statüsünü aldı ve üye olmayan gözlemci devlet olarak kabul edildi. BM’de Batı Şeria’da sınırlı özyönetim uygulayan Filistin Yönetimi tarafından temsil ediliyor.

Erdan Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Genel Kurul’un kararı onaylaması halinde Washington’un Birleşmiş Milletler ve kuruluşlarına yaptığı fonları kesmesini beklediğini söyledi.

ABD yasalarına göre Washington, “uluslararası düzeyde tanınan devlet niteliklerine” sahip olmayan herhangi bir gruba tam üyelik sağlayan BM kuruluşlarına fon sağlayamıyor. Bu nedenle 2011 yılında Filistinlilerin tam üye olarak katılmasının ardından ABD, Birleşmiş Milletler kültür ajansı UNESCO’ya sağlanan fonları kesti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber
meritking