Cumartesi, Temmuz 27

Ermenistan sınırındaki dört köyün kontrolü Azerbaycan’a geçti

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Ermenistan hükümetinin resmi YouTube sayfasında izleyicilere seslendi.

REKLAM

Bakü ile Erivan arasında varılan anlaşmaya göre Ermenistan sınırındaki Tavuş bölgesindeki dört köyün kontrolü Azerbaycan’a geçti.

Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Mustafayev, Cuma günü imzalanan sınır belirleme anlaşması uyarınca Azerbaycan’a iade edilen arazilerin büyüklüğünün 6,5 kilometrekare olduğunu söyledi.

Ermenistan, nisan ayında söz konusu köyleri Azerbaycan’a iade edeceğini duyurmuş ve her iki taraf da bunun, otuz yılı aşkın süredir çatışma halinde olan Erivan ile Bakü arasında barış anlaşmasına giden yolda bir kilometre taşı olduğunu ifade etmişti.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın dört köyü devretme kararı ülkede protestolara yol açarken, protestocular “ihanet” olarak nitelendirdikleri bu karar nedeniyle Paşinyan’ı istifaya çağırıyor.

Paşinyan, geçtiğimiz Cuma günü millete hitaben yaptığı konuşmada, Ermenilerin uzun süredir belli bir coğrafyada vatan arayışında olduklarını, ulusal sınırların belirlenmesinin de bu sürecin bir parçası olduğunu anlatmıştı.

“Gerçek Ermenistan anlayışı devletin ideolojisi olmalıdır”

Sınırları çizerek egemen ve demokratik bir “gerçek Ermenistan” yaratmanın ulus devletin ideolojisi ve vizyonu haline gelmesi gerektiğini belirten Paşinyan, mevcut Ermenistan Cumhuriyeti’nden farklı bir “tarihi Ermenistan” arayışının şu ana kadar bir sorun haline geldiğini kaydetti. Gerçekçi bir Ermenistan hakkındaki popüler fikirlerin somutlaşması ve ilerlemesinin önündeki engel sorunu.

Paşinyan, özellikle Sovyetler Birliği döneminde ve sonrasında yapılan anlaşmaların Ermenileri “mevcut toprakların dışında bir Ermenistan” arayışına ittiğini ve bunun uluslararası ilişkilerde de bir unsur olarak kullanıldığını vurguladı.

Ermenistan’da kalıcı ve başarılı bir gelecek sağlamak için “barış gündemine” ve “Ermenistan’ın gerçekçi stratejik vizyonuna” dönülmesi gerektiğini belirten Ermenistan Başbakanı, aksi takdirde barışın mümkün olmayacağını, ülkenin kalkınmasının mümkün olmayacağını söyledi. Devlet engellenecek, varlığı desteklenmeyecektir.

“Gerçek Ermenistan psikolojisine doğru sancılı bir yoldan geçtim”

Paşinyan, sınırlı kaynak ve enerjinin gerçek Ermenistan’ın stratejik ihtiyaçlarına harcanmaması halinde Ermenistan’ın gelişmesinin ve geleceğinin sekteye uğrayacağını, gerekli barışın sağlanamaz hale geleceğini söyledi.

Hükümetinin bu konudaki politikasına değinen Paşinyan, şöyle devam etti:

“Hükümetimiz, çeşitli değerlendirmelerin aksine vatan ve devlet kavramlarını ayırmıyor, onları bir araya getirip dengelemeye çalışıyor çünkü Ermenistan Cumhuriyeti’ni kurmanın ve güçlendirmenin tek yolu bu, aksi takdirde zaten kısıtlı olan paramızı harcayacağız. Vatanın ve Devletin geleceğini baltalayan tek bir ‘vatan arayışı’ üzerine kaynaklar.”

Kendisinin de “tarihi Ermenistan” psikolojisinden “gerçek Ermenistan” psikolojisine kadar sancılı bir yoldan geçtiğini vurgulayan Paşinyan, 29 bin 743 kilometrekarelik, sınırları çizilmiş, egemen ve demokratik “gerçek Ermenistan”ın, devletin ideolojisi ve vizyonu haline gelmelidir.

Ek kaynaklar • Reuters, AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber Sunucu
meritking