Çarşamba, Ekim 30

CHP’li Nalbantoğlu: MESEM ölüm projesine dönüştü

TBMM İnsan Hakları Komisyonu ve Çocuk Hakları Alt Komisyonu üyesi CHP İzmir Milletvekili Rıfat Nalbantoğlu, gelir dağılımı eşitsizliğinden ve yoksulluktan en çok çocukların muzdarip olduğunu söyledi.

Milyonlarca öğrenci karne sevincini okul tatillerinde yaşarken, yarım milyon öğrencinin de örgün eğitimden kopmak zorunda kaldığına dikkat çeken CHP’li Nalbantoğlu, bunun temel sebebinin her yıl artan ve derinleşen yoksulluk olduğunu söyledi. Örgün eğitim gören öğrencilerin bir kısmının ailelerinin ekonomik sıkıntıları ve gelecek kaygısı nedeniyle meslek okullarına yöneldiğini, çocuk işçi ölümlerinde endişe verici bir artış olduğunu belirten Nalbantoğlu, şöyle konuştu: “Az gelişmişliğin en önemli göstergelerinden biri 2022 yılında hayata geçirilen Mesleki Eğitim Projesi (MESEM), yoksulluk, ekonomik zorluklar ve ailelerin eğitim masraflarını karşılayamaması nedeniyle örgün eğitimin yerini almaya başladı. Bugüne kadar yaklaşık 1,5 milyon öğrenci Okullarda haftanın bir günü, işyerlerinde ise haftanın dört günü ucuz işgücü olarak çalıştırılıyor. “Asgari ücretin yüzde 30’u oranında çalıştırılan bu öğrencilerin ücretlerinin üçte ikisinin devlet tarafından karşılanması, çocuk işçiliğini işyerleri için cazip hale getiriyor” dedi.

“GEÇEN YIL EN AZ 54 ÇALIŞAN ÇOCUK HAYATINI KAYBETTİ”

İş sağlığı ve güvenliği (İSG) istatistiklerini paylaşan CHP Milletvekili, “İş güvenliği yetersizliği ve denetimsizlik nedeniyle her ay yaklaşık 4-5 çocuk işçi hayatını kaybediyor. İş Sağlığı ve Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) verilerine göre geçen yıl iş kazalarında en az 54 çocuk işçi hayatını kaybetti. Aralık ayında Konya’nın Ereğli ilçesinde 17 yaşındaki öğrenci stajyer Ulaş Dumlu ve Kocaeli’de 15 yaşındaki Ömer Girgin, Ocak ayında ise 14 yaşındaki Arda Tonbul ve 15 yaşındaki Erol Can Yavuz hayatını kaybetti. Staj sırasında iş yerinde bir yaralanma yaşandı. MESEM bu haliyle adeta ölüm projesine dönüşmüştür. Bunlar resmi olarak kaydedilen ölümlerdir. Sigortası yapılmayan ve maliyet avantajı sağlayacak şekilde kayıt altına alınan çocuk işçiliği ve ölümleri dikkate alırsanız durumun ne kadar ciddi olduğunu daha iyi anlayacaksınız” dedi.

“ÜÇ ÇOCUKTAN BİRİ YOKSULLUK TEHLİKESİYLE KARŞILAŞIYOR”

Türkiye’nin Avrupa’nın en genç nüfusa sahip ülkesi olduğunu hatırlatan CHP’li Nalbantoğlu, şöyle konuştu: “Yoksulluk riskiyle karşı karşıya olan çocukların oranı toplam çocuk nüfusu içinde yüzde 34,2’ye ulaştı. Bugün ülkemizde her üç çocuktan biri yoksulluk riskiyle karşı karşıyadır. Gelir dağılımındaki eşitsizliğin doğal olarak eğitim, sağlık, barınma ve beslenme gibi sosyal sonuçları da bulunmaktadır. Her gün ekmek, makarna gibi besinleri tüketen çocukların oranı yüzde 62,4 olurken, her gün et, tavuk ve balık tüketen çocukların oranı ise yüzde 12,7 oldu. Bu durum çocuk işçiliğini artırmakta ve işyeri güvenliği ve denetim eksikliği nedeniyle ölümlere yol açmaktadır. Eğitim ve oyun çağındaki çocuklar maalesef ucuz iş gücü olarak görülmekte ve yönetilememenin bedeli olarak bu sömürücü sisteme kurban edilmektedir. Resmi verilere göre ülkemizde şu anda ekonomik faaliyette çalışan çocuk sayısı 720 binin üzerindedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre çocuk işçi sayısı her yıl 100 binin üzerinde artıyor. Maalesef önlem alması gerekenler seyirci kalıyor ve sadece istatistik yayınlıyor. Ekonomik sıkıntı ve yoksulluk nedeniyle hayatını kaybeden çocuklar bu ülkenin çocukları değil mi? “Gerekli önlemlerin alınması için daha kaç çocuk işçinin ölmesi gerekecek?” diye sordu.

Hazırladığı soru önergesiyle konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Milletvekili İzmir Nalbantoğlu, TBMM Başkanlığı’na sunduğu, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’den yanıt isteyen önergesinde; MESEM projesi sonucunda ölüm ve yaralanmaların önlenmesi için ne gibi önlemler alındığını, kazaların sorumluları hakkında ne gibi işlemler yapıldığını ve projenin tekrar gözden geçirilip geçirilmeyeceğini sordu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Antalya Haber