Cuma, Temmuz 26

Brüksel, Eurovision’da AB bayrağının yasaklanmasıyla ilgili EBU’dan izahat istedi

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Brüksel, merkezi Cenevre’de bulunan kamu yayıncıları birliği ve etkinliğin organizatörü olan Avrupa Yayın Birliği’nden (EBU) konuyla ilgili bir açıklama beklediğini duyurdu.

REKLAM

Avrupa Komisyonu, Cumartesi akşamı İsveç’in Malmö kentinde düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması’nın final maçında Avrupa Yayın Birliği’nin (EBU) salonda AB bayraklarına izin vermeme kararına sert tepki gösterdi. Brüksel, Cenevre merkezli örgütten konuyla ilgili açıklama istedi.

Suçlamalar, final gecesi AB bayrağını taşımaları nedeniyle uyarılan seyirciler tarafından yapıldı.

Olay sosyal medyada hızla yayıldı ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas, Eurovision Şarkı Yarışması’nda Avrupa bayrağının dalgalandırılmasının yasaklanmasına tepki gösterdi.

“Eurovision her şeyden önce Avrupa ruhunun, çeşitliliğinin ve Avrupalı ​​yeteneğinin bir tezahürüdür. AB bayrağı bunun bir simgesidir. Avrupa Parlamentosu seçimlerine bir aydan az bir süre kala, büyük ya da küçük hiçbir engel olmamalıdır. ve tüm Avrupalıları birleştiren şeyin kutlanmasıdır” dedi Schinas. Bir açıklama yaptı.

Brüksel EBU’dan açıklama istedi

Brüksel, merkezi Cenevre’de bulunan kamu yayıncıları birliği ve etkinliğin organizatörü olan Avrupa Yayın Birliği’nden (EBU) konuyla ilgili bir açıklama beklediğini duyurdu.

Schinas’ın günün ilerleyen saatlerinde konuyu EBU temsilcileriyle görüşeceği belirtildi.

Basın ayrıca Schinas’ın AB fonlarından yararlanıp faydalanmadığını EBU’ya kontrol ettireceğini de bildirdi.

AB Komisyonu sözcüsü Eric Mamer bunun yerine gazetecilerin EBU’nun yarışmada Avrupa Birliği bayrağını sergileme yasağı hakkındaki sorularını yanıtladı.

Mamer, şunları söyledi: “Kesinlikle içler acısı bir durum. Yarışmaya katılan tüm AB üyesi ülkelerin veya yarışmaya katılan Avrupa Konseyi üyesi ülkelerin sembolü olan bayrağın, yarışmaya katılmasının kesinlikle hiçbir nedeni yok. Etkinlik alanına girilmesi yasaktır.” dedi.

Şarkı yarışmasının AB tarafından düzenlenen bir etkinlik olmadığını belirten Mamer, “Fikirlerimizi ifade edebiliriz. EBU’yu bunun bir hata olduğunu anlamaya teşvik edebiliriz, sonra nasıl ilerleyeceklerine karar verebilirler.” Görüşünü şu şekilde ifade etti:

EBU’nun euronews’e açıklaması: jeopolitik gerilimler nedeniyle alındı

Euronews’e yaptığı açıklamada EBU, “bayrak politikası” konusunda İsveçli yayıncı ve bu yılki yarışmanın ev sahibi SVT ile anlaşmaya varıldığını söyledi.

Ancak bunun AB bayraklarını yasaklayan açık bir hüküm içermediğini vurguladı.

EBU açıklamasında şu değerlendirme yapılıyor: “SVT’nin politikası, 2023 ve önceki yıllarda olduğu gibi, katılımcı ülkelerin bayraklarının ve gökkuşağı bayraklarının kullanılmasına izin vermek olmuştur. Yazılı politikada AB bayrağına yönelik hiçbir zaman açık bir yasak olmamıştır”.

Kuruluşun Euronews’e yaptığı açıklamada, Orta Doğu’daki savaşa değinilmeksizin, “Artan jeopolitik gerilimler nedeniyle, bu yılki etkinlikte bayrak politikası güvenlik tarafından daha sıkı bir şekilde uygulandı” ifadesi yer alıyor. Söylendi.

AB: Jeopolitik gerilime ilişkin açıklama EBU’nun sorumluluğunda değil

Eric Mamer ise daha sert bir yanıt vererek, jeopolitik durum ve bunun katılımcılar üzerinde “yaratabileceği etki” hakkında açıklamalarda bulunmanın EBU’nun görevi olmadığını söyledi:

“Ayrıca, tam da jeopolitik durum karmaşıklaştığında değerlerimizi, yani özgürlük değerlerini, kültürel çeşitliliği ve halklar arasındaki anlayışı savunmamız gerektiğini söyleyebilirim. Bunun için doğru zaman olduğunu düşünmüyorum. İnsanların Avrupa bayrağını dalgalandırarak değerlerini ifade etmelerini engelleyin.”

Bayrak fiyaskosu, İsrail’in katılımına yönelik yoğun protestolar ve boykotların yanı sıra Hollandalı Joost Klein’ın son dakikada ihraç edilmesiyle damgasını vuran bu yılki yarışmaya gölge düşüren bir dizi tartışmanın ardından geldi.

2024 Eurovision Şarkı Yarışmasını İsviçre’nin temsilcisi Nemo kazandı.

REKLAM

Malmö’deki gazeteciler sosyal medya paylaşımlarında gerginlik ve kaos ortamının yaşandığını söyledi.

Yarışmanın idari müdürü Martin Österdahl, final sırasında oylamanın sona erdiğini duyurmak için müdahale ettiğinde yüksek sesle yuhalandı.

Ancak Nemo ödülü aldıktan sonra atmosfer coşkulu hale geldi ve kazanan şarkı “The Code”un korosu odada duyulabiliyordu.

“Siyasi” bir bayrak mı?

Mavi zemin üzerine 12 sarı yıldızdan oluşan Avrupa bayrağı, 1955 yılında 46 üyeli insan hakları örgütü olan Avrupa Konseyi tarafından tasarlandı ve 1980’lerde Avrupa Birliği’nin resmi simgesi haline gelince daha da tanınır hale geldi. AB.

Bayrak, 27 Üye Devletteki kamu binalarında ulusal bayraklarla aynı derecede görünürlükle sergileniyor.

REKLAM

Ancak bu yıl Eurovision’a katılmasıyla ilgili tartışmalar sürüyor.

Avrupa’daki liberal ve merkezci siyasi partilerin siyasi ittifakı olan ALDE’nin (Avrupa Liberal Demokrat ve Reform Partisi) siyasi danışmanı Dorin Frasineanu, Euronews’e deneyimini şöyle anlattı:

“Bölgeye yaklaştık ve güvenlikten geçmek için sıraya girdiğimizde benden ve arkadaşlarımdan elimizdeki bayrakları göstermemizi istediler. Biz de elimizdeki AB bayraklarını gösterdik ve güvenlik bize bu bayraklarla giremeyeceğimizi söyledi. Bu bayrakların siyasi bir bayrak olduğunu söyledik. Gerçekten şok olduk ve dehşete düştük. Ancak güvenlik görevlisi çok nazikti ve “ne yazık ki fazla bir şey yapamayacağını, EBU’nun onlara izin verilen tüm bayrakları gösteren bir fotoğraf verdiğini söyledi. Orası. Etkili bir şekilde. AB bayrağı orada değildi.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber Sunucu
meritking