Güncel Haberler

Pemfigus hastalığı nedir, neden olur? Pemfigus hastalığı belirtileri neler, tedavisi var mı?

genişletmek

İbrahim Akan, 2021 yılında Kovid-19’a yakalandıktan sonra yüzünde yaralar oluşması üzerine Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi’ne başvurdu. İki doz Kovid-19 aşısı yapılan Akan’a, 2-3 kişiyi etkileyen nadir otoimmün hastalık olan pemfigus tanısı konuldu. Milyonda bir görülür ve özellikle Akdeniz kökenli insanlar ile Brezilya yağmur ormanlarında yaşayanlar arasında yaygındır. Bu hastalık nedeniyle tüm vücudu yaralarla kaplanmıştı. Peki pemfigus hastalığı nedir, neden olur, belirtileri nelerdir? İşte hastalıkla ilgili bilgiler.

Daha fazla haberileri ok
Daha fazla haberileri ok

Erzurum’da yaşayan İbrahim Akan (38), Kovid-19’u atlattıktan sonra nadir görülen pemfigus hastalığına yakalandı. Yüzde 80’i zihinsel engelli olan Akan’ın yüzü bir yıl içinde tanınmaz hale geldi. İbrahim yüzünün biraz iyileşmesini umuyor. İbrahim Akan, “Aynada kendime ya da kimsenin yüzüne bakamıyorum. Yüzüm biraz iyileşse çok mutlu olurum.” Annesi Zinnet Akan, oğlunun durumunun her geçen gün kötüleştiğini söyleyerek yardım istedi.

Pemfigus hastalığı nedir, neden olur, pemfigus hastalığının belirtileri nelerdir, tedavisi var mıdır?PEMPİGUS HASTALIĞI NEDİR?

Pemfigus, ciltte ve mukozada kabarcıklara neden olan nadir bir otoimmün hastalıktır. Vücudun bağışıklık sistemi yanlışlıkla cildin üst katmanlarını bir arada tutan hücreler arasındaki bağlantıları hedef alır ve bu da kabarcıklara ve erozyonlara neden olur. Pemfigus hayatı tehdit edici olabilir ve genellikle kortikosteroidler ve diğer immünosüpresif ilaçlarla tedavi edilir.

Daha fazla haberileri ok
Daha fazla haberileri ok

Pemfigus hastalığı nedir, neden olur, pemfigus hastalığının belirtileri nelerdir, tedavisi var mıdır?Türkiye için kesin bir veri bulunmamakla birlikte yaklaşık 1 milyonda 2-3 kişide bu hastalığa yakalandığı tahmin edilmektedir. Erkeklerde ve kadınlarda eşit sıklıkta görülür. Orta yaştaki kişilerde daha sık görülse de her yaşta görülebilir. Pemfigusun Akdeniz kökenli kişilerde, Brezilya yağmur ormanlarında yaşayanlarda, orta yaşlı ve yaşlı erişkinlerde daha sık görüldüğü belirtiliyor.

Bağırsak hastalıkları için hangi doktora başvurmalısınız? Bağırsak sorunlarıyla hangi bölüm ilgilenir?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu