Pazartesi, Temmuz 8

AB ucuz malları engellemek için AliExpress ve Temu gibi firmalara gümrük vergisi hazırlığında

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Avrupa Birliği, Çin’den gelen ucuz ürünlere gümrük vergisi uygulamaya hazırlanıyor. Bu hamlenin Temu, AliExpress ve Shein gibi firmalardan gelen mal akışıyla mücadele etmeyi amaçladığı iddia ediliyor.

REKLAM

Financial Times’ın üç kaynağa dayandırdığı haberine göre Avrupa Komisyonu, Çin’den gelen düşük maliyetli ürünlere gümrük vergisi uygulamaya hazırlanıyor.

Mevcut kurallara göre, değeri 150 avronun altındaki mallar, Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan ülkelerden gümrüksüz olarak bloğa ithal edilebiliyor. Bu eşiğin üzerindeki ürünler için yüzde veya tarife, malın türüne göre değişir.

Bir kaynağa göre AB, bu hamleyle Çin’in çevrimiçi pazar yerleri Temu, AliExpress ve perakendeci Shein’den ithal edilen düşük kaliteli ürünlerin akışıyla mücadele etmeyi amaçlıyor.

Komisyona göre geçen yıl AB’ye 150 Avro eşiğinin altındaki 2,3 milyar ürün ithal edildi.

Tüm mallara bakıldığında Çin, AB’ye gelen malların %20,5’ini oluşturarak geçen yıl bloğun en büyük ithalatçısı oldu.

Komisyon, Mayıs 2023’te yapılması planlanan gümrük reformu kapsamında gümrük vergisi muafiyetinin sona ermesini bir süredir tartışıyor ancak bu adımın artık öne alınabileceğine inanılıyor.

Tarifeler yalnızca AB’ye blok dışından mal gönderen perakendeciler için geçerli olacak. Bu da Amazon gibi Avrupa merkezli satıcıların kendilerini zor durumda bulmayacağı anlamına geliyor.

Öte yandan Avrupa pazarlarına ucuz mal akışını engellemeyi amaçlayan AB gümrük vergilerine hem olumlu hem de olumsuz tepkiler geliyor. Bazıları yeni tarifelerin zaten aşırı yüklenmiş olan gümrük yetkililerinin kapasitesini zorlayacağından korkarken, diğerleri ucuz mallara yönelik kısıtlamaların Avrupa’nın güvenliği açısından önemli olduğunu savunuyor.

Şubat ayında Avrupa Oyuncak Endüstrisi grubu Temu’dan 19 oyuncak satın aldığını ve bunların hiçbirinin AB standartlarını karşılamadığını söyledi. Bu ürünlerden 18 tanesinin çocuklar için ciddi risk oluşturduğu iddia edilse de bu ürünlerin tamamı Temu’nun AB sitesinden kaldırıldı.

Ucuz ürünlerle ilgili diğer şikayetler arasında Çin’den gelen kozmetik ürünleri, aletler ve giysiler yer alıyor.

Shein’in bir sözcüsü Reuters’e verdiği demeçte, “Yasa koyucuların ‘de minimis hükmü’nde reform yapma çabalarını tamamen destekliyoruz” dedi.

“De minimis” kuralı, çok küçük şirketler arasındaki, rekabet üzerindeki etkisi ihmal edilebilecek kadar küçük olan anlaşmaların yasağın dışında tutulması anlamına geliyor.

Komisyon sözcüsü Eric Mamer Çarşamba günü öğlen brifinginde AB’nin 2023 planlarına ilişkin ekleyecek yeni bir şeyi olmadığını söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: baraj doluluk oranları - izmir su kesintisi - Adana Demirspor - 2024 Yerel Seçimleri -
Antalya Haber Sunucu
marsbahis giriş