Güncel Haberler

Venezuela, UCM’nin ‘insanlığa karşı suç’ soruşturmasını yeniden başlatmasına itiraz etti

Venezuela, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin 2017’de 100’den fazla kişinin ölümüne yol açan protestolara yönelik baskılara yönelik soruşturmaları yeniden başlatmasına karşı çıktı.

REKLAM

Venezuela, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (ICC) insanlığa karşı suç teşkil edebilecek hak ihlalleri iddialarına ilişkin soruşturmaları yeniden başlatma kararına karşı çıktı.

Caracas’taki avukatlar, davayı yeniden açan başsavcı Karim Khan’ın, savcılıktan gelen bilgilerin çok belirsiz olması nedeniyle iddialarını gerektiği gibi araştırmadığını savundu.

Geçtiğimiz yıl Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden, 2017’de Başkan Nicolas Maduro’ya karşı 100’den fazla kişinin öldüğü protestolara yönelik baskıları soruşturmayı durdurmasını isteyen Karakas, kendi soruşturmasını yürüteceğini söyledi.

Ancak ICC hakimleri, “Venezuela’nın insanlığa karşı suçlarla ilgili gerçek iddiaları soruşturmadığını” söyleyerek, Haziran ayında Başsavcı Karim Khan’a davayı yeniden açma yetkisi verdi.

Venezuelalı avukat Ben Emmerson, savcılığın iddialarının genel olduğunu ve “Caracas’ın uygun şekilde yanıt vermesinin neredeyse imkansız olduğunu” söyledi.

Emmerson, “Savcı, soruşturmak istediği herhangi bir suçtan şüphelenilen üst düzey bir yetkiliyi tespit etmedi” dedi.

Savcılar sunulan belgelerin “özel ve önemli” olduğunu söyledi; Caracas’ın gerçekten de yanıt verebilecek kapasitede olduğunu belirtti.

Dava süreci nasıl işliyor?

Soruşturmanın merkezinde, Yüksek Mahkeme’nin muhalefetin hakimiyetindeki Ulusal Meclis’in güvenlik güçleri tarafından feshedilmesi ve bazı muhalefet liderlerinin tutuklanması kararının tetiklediği gösterilere yönelik baskılar yer alıyor.

Mahkeme, 2018 yılında beş Güney Amerika ülkesi ve Kanada’nın Venezuela’daki durumu Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne göndermesinin ardından ön soruşturma başlattı.

Kasım 2021’de resmi soruşturma başlatan Savcı Khan, Maduro ile Venezuela’nın mahkemenin “doğru işleyişini garanti altına alacağı” yönünde bir anlaşma imzaladı. Nisan 2022’de Venezuela kendi soruşturmasını başlatacağını duyurdu ve Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden soruşturmanın askıya alınmasını istedi. Ancak Khan geçen Kasım ayında mahkemeden soruşturmanın yeniden açılmasını talep etmişti.

Caracas, geçtiğimiz yılın nisan ayında, 2017 yılından bu yana 200’den fazla polis ve ordu mensubunun insan hakları ihlalleriyle suçlandığını veya hüküm giydiğini açıklamıştı. Muhalefet, bu tedbirlerin yalnızca CPI’nin soruşturulmasını engellemek için alındığını iddia ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu