Cumartesi, Temmuz 27

UNRWA Direktörü: İsrail Gazze’deki 1 milyondan fazla Filistinliyi gıdadan mahrum bırakıyor

İsrail’in UNRWA kısıtlamaları, 1,1 milyon insanı bir ay boyunca beslemeye yetecek kadar 1.049 konteyner pirinç, un, nohut, şeker ve yemeklik yağ sevkiyatını engellediği anlamına geliyor.

REKLAM

İsrail ile bazı çalışanlarının 7 Ekim Hamas saldırılarına katıldığı yönündeki suçlamaların hedefi olan Birleşmiş Milletler kuruluşu UNRWA arasında gerilim tırmanıyor.

Kısaca UNRWA olarak bilinen Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı Direktörü Philippe Lazzarini, İsrail’in kuruma mali kısıtlamalar getirdiğini ve bu önlemin 1,1 milyon Filistinliye gıda sevkiyatının savaştan zarar gören bölgeye ulaşmasını engellediğini söyledi.

Bu bağlamda Lazzarini, Türkiye’nin bağışladığı gıda konvoyunun İsrail’in liman kenti Aşdod’da haftalardır beklediğini söyledi.

Gazze Şeridi’ne yardım sağlayan başlıca BM kuruluşu olan UNRWA, diğer yardım sevkiyatlarını Mısır’daki Port Said üzerinden yeniden yönlendirmeyi başarıyor, ancak gecikme, yardımın dağıtılması görevini daha da zorlaştırıyor.

UNRWA, mevcut koşullar altında yardım dağıtmak için Mısır sınırındaki Refah kentinde çadırlarda yaşayan 1,3 milyon yerinden edilmiş Filistinliye odaklanmaya çalışıyor.

Ancak Lazzarini, İsrail bombardımanının son dört gününde sekiz polis memurunun öldürülmesinin, polis gücünün teşkilata yardım dağıtımına verdiği desteği geri çekmesine yol açtığını söyledi.

BM ajansı, insani yardım konvoylarının taşlanmasını ve çalınmasını önlemek için polis desteğinin gerekli olduğunu söylüyor ancak İsrail medyası, polis kontrolünün Hamas’a yardım ulaştırılmasına aracılık ettiğini söylüyor.

UNRWA’nın banka hesabı donduruldu

Öte yandan UNRWA, birlikte çalıştıkları İsrailli müteahhidin İsrailli gümrük yetkililerinden “UNRWA mallarını işlememelerini emreden” bir telefon aldığını bildirdi.

Ajansın iletişim direktörü Juliette Touma, UNWRA’nın Bank of Leumi’de onlarca yıldır tuttuğu banka hesabının da bu hafta dondurulduğunu duyurdu. Touma ayrıca İsrailli gümrük yetkililerinin kuruma UNRWA’ya artık vergi muafiyeti tanınmayacağını bildirdiğini de söyledi.

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich sosyal medyada “İsrail Devleti’nin teröristlere yardım edenlere vergi avantajı sağlamayacağını” yazdı.

Kıtlık tehlikesi kapıda

İsrail’in kısıtlamaları arasında 1,1 milyon insanı bir ay boyunca beslemeye yetecek 1.049 konteyner pirinç, un, nohut, şeker ve yemeklik yağ sevkiyatının engellenmesi de yer alıyor.

Gazze’deki ailelerin tahminen yüzde 25’i felaket düzeyinde bir açlıkla karşı karşıya. Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) Cuma günü yaptığı açıklamada, Gazze’nin mayıs ayı başlarında kıtlığa sürüklenebileceği uyarısında bulundu.

WFP tanımına göre kıtlık, hanelerin %30’unun yetersiz beslenmesi, hanelerin beşte birinin ciddi gıda kıtlığı yaşaması ve 10.000 kişiden ikisinin açlık veya yetersiz beslenmeden ölmesi durumu olarak tanımlanıyor.

İsrail uzun süredir UNRWA’yı Hamas’ı görmezden gelmek, hatta Hamas’la işbirliği yapmak ve 76 yıldır devam eden Filistinli mülteci krizini sürdürmekle suçluyor.

İsrail’in 1948’deki kuruluşunun ardından çıkan savaş sırasında aileleri yerinden edilen yaklaşık 6 milyon Filistinliye hizmet veren UNRWA, iddiaları reddediyor. Ancak İsrail’in son suçlamalarının ardından gerilim artıyor. Pek çok ülke, ajansın yıllık bütçesinin neredeyse yarısına tekabül eden 440 milyon dolar değerindeki finansmanı askıya aldı.

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana sürdürdüğü savaşta, savaş nedeniyle 2,3 milyonluk Gazze nüfusunun yaklaşık yüzde 80’i yerinden edilmiş durumda.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber Sunucu
meritking