Türk futbolunda hakem tartışmaları bitmiyor. Buna son vermek için TFF, kulüplerin talebi üzerine yeni bir sisteme geçecek.
Türkiye Futbol Federasyonu'na (TFF) bağlı Merkezi Hakem Konseyi (MHK) Başkanı Ferhat Gündoğdu, hakemlik sistemiyle ilgili çalışmalara derhal başlayacak bir danışma kurulu oluşturulacağını ve önümüzdeki sezon şirketleşme modeline geçileceğini duyurdu.
Oluşturulacak 5 danışma kurulu üyesinden 3'ü kulüpler, 2'si ise federasyon tarafından aday gösterilecek.
Daha sonra üst liglerdeki futbol kulüplerinden oluşan Kulüpler Birliği'nin talebi üzerine MHK yeniden yapılandırılacak ve kurulacak. Kulüpler Birliği'nin yönetim kurulu üyesi ataması halinde süreç 19'uncu veya 20'nci haftada başlayacak.
MHK Başkanı Gündoğdu, bu kapsamda İngiltere, Almanya ve Portekiz'den örneklerin incelendiğini belirterek, “Şirketleşmenin tahkim sisteminin en modern, en sistematik ve en profesyonel yönetiminin güzel örneklerine rastladık” dedi.
Yeni sistemde iki üst düzey yönetici bulunacak. Hakem sisteminin teknik işlerinden Teknik Direktör (CEO) sorumlu olacaktır. Ayrıca kurumsal işleri yönetecek bir “kurumsal CEO” da bulunacak. Kuruluş sürecine kadar görev yapacak olan danışma kurulu, atama, eğitim ve tahkim sistemine ilişkin tüm kararları alma yetkisine sahip olacak.
Türk futbolunda hakem tartışmaları
Türk futbolunda hakemlik sistemi uzun yıllardır tartışmaların odağında yer alıyor. Kulüpler ve taraftarlar, hakem kararlarının maçların gidişatını olumsuz etkilediğini ve sistemin modernize edilmesi gerektiğini sıklıkla dile getiriyor. Video yardımcı hakem (VAR) sistemi bu tartışmalara son vermedi. Kulüplerin de yabancı hakemlere ihtiyacı var.
Özellikle son yıllarda artan eleştiriler, TFF'nin bu konuda kapsamlı bir reform yapması ihtiyacını ön plana çıkarmıştır.
Kurumsal ülkelerde durum nedir?
Peki İngiltere, Almanya, Portekiz gibi tahkim sisteminin kurumsallaştığı ülkelerde sistem nasıl işliyor?
İngiltere'de hakemlik sistemini Professional Game Match Authors Limited (PGMOL) adlı bağımsız bir kuruluş düzenlemektedir. Dolayısıyla bağımsız bir kuruluştan performansa dayalı maaş almak başarıyı artırıyor. Kuruluşun amacı sürekli eğitim programları aracılığıyla performansı artırmaktır.
Almanya'da hakem sistemi, Deutsche Fußball-Bund'un (DFB) himayesi altında bağımsız olarak çalışmaktadır. Ayrıca bu durumda hakemlerin performansı da düzenli olarak değerlendirilir. Portekiz'de tahkim sistemi yarı profesyonel olmasına rağmen eğitime ve teknoloji kullanımına büyük önem verilmektedir.
Bu sistemlerin ortak özellikleri arasında hakem kararlarında daha fazla şeffaflık sağlanması, profesyonel çalışmalarla hakemlerin bağımsızlığının sağlanması ve standartlaştırılmış değerlendirme süreçleriyle performans farklılıklarının en aza indirilmesi yer almaktadır. Bu ülkelerdeki şirketleşme modeli, tahkim sisteminin modernleşmesine ve sporun daha adil yönetilmesine önemli katkı sağlıyor.