Cuma, Temmuz 26

Sırbistan, Azerbaycan ile doğal gaz ithalat anlaşması imzaladı

Sırbistan, “enerji arzı kaynaklarını çeşitlendirme hedefi” kapsamında Azerbaycan’la doğal gaz ithalat anlaşması imzaladı.

REKLAM

Enerji kaynaklarının çeşitliliğini artırmak isteyen Sırbistan, Azerbaycan’la doğalgaz ithalatına ilişkin anlaşma imzaladı.

Sırp gaz grubu Srbijagas ile Azerbaycanlı SOCAR grubu arasındaki anlaşma, Sırbistan’ın başlangıçta 400 milyon metreküpe kadar doğal gaz ithal etmesine olanak tanıyacak.

İmzalar Sırbistan Enerji ve Madencilik Bakanı Dubravka Djedoviç Handanoviç’in Bakü ziyareti sırasında atıldı.

Handanoviç, bu ikili anlaşmayla “Orta Avrupa’ya gaz tedarikinde geçiş ülkesi olarak konumumuzu güçlendirirken, enerji tedarik kaynaklarını çeşitlendirme hedefimize de ulaşıyoruz.” dedi.

Sırp bakan, anlaşmanın yürürlüğe girmesinin boru hattının Sırbistan ile Bulgaristan arasındaki bölümünün inşasına bağlı olduğunu belirtti.

Handanoviç ayrıca, Sırbistan’ın 2026 yılından itibaren Azerbaycan’dan her yıl “milyarlarca metreküp gaz” ithal edebileceğinin güvencesini verdi.

Sırbistan’da Rus tekeli

Son yıllarda Sırbistan, yalnızca Rusya’dan ithal edilen gaz için gaz boru hatları inşa etti. Belgrad, Rus devi Gazprom’a petrol ve gaz şirketi NIS’in çoğunluk hissesini vererek Rusya’nın enerji kaynakları üzerinde sanal bir tekel oluşturmasına olanak tanıdı.

Avrupa Birliği’ne üye olmayı hedefleyen Sırbistan, Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesi üzerine Rus gazını ithal etmek üzere uzun vadeli yeni bir sözleşme imzalayarak Brüksel’in tepkisine maruz kaldı.

Sırbistan, Birleşmiş Milletler’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini resmen kınadı, ancak Moskova’ya yönelik yaptırımlara katılmadı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber Sunucu
meritking