Cumartesi, Aralık 21

Sağlıklı beslenme, sporcu sakatlıklarında iyileşmeye destek olur

Sağlıklı bir beslenme programı sporcuların enerji ihtiyaçlarını karşılarken performanslarının artmasına da yardımcı olur. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı, sporcuların beslenme programlarının yaptıkları antrenmana göre uyarlanması gerektiğini söyledi. Dyt. Ayça Sena Yılmaz şunları söyledi: “Sporcunun sağlığı; Sporcuların performanslarını optimize etmek, sakatlıkları önlemek ve sportif faaliyetlerini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmek için dikkat etmeleri gereken bir dizi fiziksel, zihinsel ve sosyal faktörü içerir.

Sporcular öncelikle uygun bir antrenman seçmelidir. Uygunsuz ve aşırı antrenman, yorgunluk ve yaralanma riskini artırabilir. Eğitimin süresi ve uygulama şekli çok önemlidir. Beslenme sporcunun sağlığını etkileyen ana faktörlerden biridir. Sağlıklı beslenme programları eğitiminize göre uyarlanmalıdır. “Sporcuların beslenme ihtiyaçları genel olarak fiziksel aktivite düzeyi, antrenman türü, spor sektörü, cinsiyet, vücut kompozisyonu, yaş ve genetik faktörler gibi birçok faktörü içeriyor.”

Yetersiz enerji alımı performansı düşürebilir

Uzman Dyt. Ayça Sena Yılmaz, sporcuların enerji ihtiyaçlarının yaptıkları aktivitenin türüne, yoğunluğuna ve süresine göre değişebileceğini söyledi: “Enerji alımı ve harcaması arasında denge kurmak önemli. Aşırı enerji alımı aşırı kilo alımına yol açabileceği gibi, yetersiz enerji alımı da performansın düşmesine neden olabilir. Sporcular protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve minerallerin yeterli miktarda alınmasına dikkat etmelidir. Antrenman öncesi ve sonrası öğünlerin içeriği ve zamanlaması önemlidir. Antrenman öncesi, antrenman sırasında ve sonrasında protein ve karbonhidrat içeren bir öğün tercih edilmelidir. Protein sadece egzersiz sonrası tüketilmemelidir. Günlük protein ve karbonhidratların dengeli ve yeterli şekilde alınması gerekmektedir.

Sağlıklı beslenme hem zihinsel sağlığı hem de bağışıklığı destekler

Sporcuların bağışıklık sistemlerinin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan uzman, şunları kaydetti: Dyt. Ayça Sena Yılmaz, “Mikro besin ögeleri olan vitamin ve minerallerin alımına dikkat etmeniz gerekiyor. Fiziksel aktivite bazı vitamin ve minerallerin kaybına neden olabilir. Kemik sağlığı, enerji üretimi ve genel sağlık açısından önemli olan demir, kalsiyum, D vitamini ve B vitaminleri gibi besinlere özellikle dikkat edilmelidir. Sporcuların bağışıklık sistemi desteklenmelidir. Yeterli beslenme bağışıklık sistemi fonksiyonlarını destekleyebilir ve enfeksiyon riskini azaltabilir. Sağlıklı bir beslenmenin sporcuların ruh sağlığı üzerinde de olumlu etkisi olabilir. “Ayrıca yeterli ve dengeli beslenme sporcuların sakatlanma riskini azaltabilir ve iyileşme sürecini hızlandırabilir” dedi.

Uzman, antrenman öncesi ve sonrası beslenme stratejilerinin çok önemli olduğunu vurguluyor. Dyt. Ayça Sena Yılmaz, “Sporcuların hidrasyonunun sağlanması da çok önemli bir nokta. Sporcular için günlük tüketilecek su miktarı kişinin kilosuna, spor tarzına ve süresine göre ayarlanır. Egzersiz sırasında kaybedilen sıvının yenilenmesi için düzenli olarak su içmek önemlidir. Elektrolit dengesini korumak için spor içecekleri de kullanılabilir” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

romabet güncel giriş betgar güncel giriş
ekrem abi sitesi gaziantep escort