Bölgede en az 600 köpeği gömülmekten kurtardıklarını iddia eden hayvanseverler, barınaklarda bekleyen 1500 civarında köpeği kurtarmak için yoğun çabalarını sürdürüyor.
Rusya Federasyonu’nun Buryatia Cumhuriyeti’nde sokak köpeklerine belirli koşullar altında ötenazi yapılmasına izin veren yasanın yürürlüğe girmesinin ardından hayvanseverler arasında köpek sahiplenip başka bölgelere gönderme telaşı hız kesmeden devam ediyor.
Yerel parlamentonun 26 Kasım’da onayladığı yasa, Ocak ayında uygulanmaya başlandı.
Associated Press’in derlediği habere göre, bölgedeki bazı hayvan hakları aktivistleri sokak köpeklerini başka bölgelere taşımaya başlarken, pek çok hayvansever de barınaklara akın ederek köpekleri sahiplenme kararı aldı.
Bölgedeki aktivistler, barınaklarda uyutulmayı bekleyen köpekleri sahiplenmek isteyen gönüllülere dağıtırken, bir kısmını da ülkenin yasağın uygulanmadığı bölgelerine nakletmek için harekete geçiyor.
Daha önce sokaklarda yakalanan sokak köpekleri yakalanıp kısırlaştırıldıktan sonra yakalandıkları bölgeye bırakıldı.
Yeni yasanın uygulamaya girmesiyle bölgenin başkenti Ulan-Ede’de yetkililer her gün yaklaşık 30 başıboş köpeği yakalıyor ve bu hayvanlar 30 gün içinde bir kişi tarafından sahiplenilmezse ötenazi yapılarak cezaevine atılıyor. . ölüm.
Duma özerk cumhuriyetlere yetki verdi
Rusya parlamentosunun alt meclisi Duma’nın geçen yıl temmuz ayında çıkardığı yasayla özerk cumhuriyetlere kendi bölgelerinde hayvan hakları konusunda karar verme yetkisi verildi.
Buryatia Cumhuriyeti’nde köpek barınaklarına devlet yardımının askıya alınması nedeniyle sokaklardan toplanan köpeklerin uzun süre tutulması olanağı ortadan kalktı.
Köpekler diğer bölgelere nasıl gönderiliyor?
Buryatia Cumhuriyeti’ndeki hayvanseverler, yasağın geçerli olmadığı Irkutsk, Arkhangelsk, Kazan, Perm, St. Petersburg şehirlerinde başıboş köpekleri besliyor. St. Petersburg ve Moskova gibi şehirlere yük trenleriyle gönderiliyor.
Organize aktivistler bunu, belli bir ücret karşılığında haftada birkaç kez başıboş köpekleri başka bir şehre götürmeyi kabul eden tren makinistleri aracılığıyla yapıyor.
Bölgedeki köpekleri koruma derneğinde görev yapan Stella Ovsoyan, hayvanların başka bölgelere taşınması operasyonuyla ilgili şunları söyledi:
“Ya bizim gibi başka şehirlerde çalışan gönüllülere teslim ediyoruz, ya da köpekler doğrudan ailelerine teslim ediliyor. Bir de onlara bir aile bulmak için köpekleri bir süreliğine eve götürmeye hazır şefkatli insanlar var. Coğrafya oldukça geniş, hatta Vladivostok’tan Moskova’ya köpek bile gönderdik. Ayrılmadan önce köpekleri yolculuk için hazırlıyoruz. “Onlara tasma ve yiyecek veriyoruz, istasyona götürüyoruz ve trene bindiriyoruz.”
Bölgede en az 600 köpeği gömülmekten kurtardıklarını iddia eden hayvanseverler, barınaklarda bekleyen 1500 civarında köpeği kurtarmak için yoğun çabalarını sürdürüyor.