Perşembe, Eylül 19

Özgür Özel erken seçim tarihini verdi: “Yolun sonu görünüyor” – Son Dakika Siyaset Haberleri

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, bu yıl 93’üncüsü düzenlenen, cumhuriyet tarihinin ilk uluslararası fuarı olan İzmir Enternasyonal Fuarı’nın açılışına katıldı.

Özel, konuşmasında İzmir’le ilgili önemli mesajlar verdi ancak üstü kapalı olarak erken seçime vurgu yaptı ve mevcut hükümete iki yıl süre tanıdı.

“TÜRKİYE İÇİN İYİ OLACAĞINA İNANAN İLK ŞEHİR İZMİR OLDU”

Değişime en çok destek veren ilin İzmir olduğunu hatırlatan Özel, şöyle konuştu:

“14-28 Mayıs travmasından en çok etkilenen şehir şüphesiz İzmir oldu. İzmir, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün partisinin yeniden iktidara gelmesini bekliyordu. Bu konuda büyük bir motivasyon ve büyük bir güven vardı. Duruşmanın öncesi ve sonrasında yaşananlar, artıları ve eksileriyle geride kaldı. Ancak geçen yaz İzmir’in gençleri hayatını kaybetti. Büyüklerin omuzları tamamen kamburdu. Kimse başını yerden kaldıramıyordu. Kötümserlik her zaman galip geldi. Neredeyse genç yaşta siyasete başlayan, birçok görevde bulunan ve bu hikayenin böyle bitmemesi gerektiğine inanan CHP kadroları olarak şunu söyledik: “CHP değişirse Türkiye değişir.”

Ateşin yakıldığı ilk günlerde birlikte konuştuğumuz arkadaş sayısı azdı. Ancak günler geçtikçe kojenerasyondaki değişikliğin Türkiye için iyi olacağına inanan ilk şehir İzmir oldu. Yüzde 93’ü değişimden, genç yöneticilerden, siyasette daha fazla kadının olmasından ve yeni bir başlangıçtan yana. O dönemde sesimizin İzmir tarafından daha iyi duyulduğunu, İzmir’i dinleyip İzmir’in dediğini yapmanın ne kadar doğru olduğunu bizzat yaşadım. “Süreç bize tarihi bir değişimi getirdi.”

GÜCÜN ÜÇ ANAHTARINI GÖSTERDİ

Partideki değişimi ve iktidara giden yolu “üç anahtar” örneğiyle anlatan Özel, şunları söyledi:

“Hemen ardından yerel seçim günleri geldi. Yerel seçimlerde tüm adaylar önemlidir. Seçim sonuçlarının herhangi bir şekilde yorumlanmasından önce seçimin kendisine nasıl bakıldığı açısından seçimin birçok bölümü çok önemliydi. Bu seçimlerden çok sayıda kadın belediye başkanıyla çıkmalıydık. Gençlerin taleplerini ortaya koyacakları, yerel yönetimlerde sorumluluk üstlenecekleri atama bekleyen seçimlerdi bunlar. Üstelik büyük bir başarı elde etmek gerekiyordu. Elbette kötümserler vardı. İyi niyetli kötümserler, öğrenilmiş çaresizlik içindeki kötümserler, felaket çağrısı yapan kötümserler vardı, hepsine kulaklarımızı tıkadık. “Bir anahtara ihtiyacımız var.” dedik. 1980 darbesinden bu yana siyasi kalede başarının kapısını açamadık. Bu kapıyı açmalıyız. Parti Meclisimizin yaş ortalaması 43’tür. Muhtemelen Başbakanın en kıdemli beşinci üyesiyim. MYK’yı kurduk. Bunların yarısı kadın, diğer yarısı ise erkek.

“Bakın, Atatürk bu başarı kalesinin kilidini kilitledi” dedim. Üç büyük anahtar, üç büyük kilidi açtı. Partinin başkanıydım. Ama Gazi bana ne cumhuriyeti ne de partiyi emanet etti. Başkomutanlara emanet edebilirdi. Ama yapmadı. Ne cumhurbaşkanına, ne milletvekillerine. Cumhuriyeti gençlere emanet etti. Gençler kocaman kalemizin devasa kapısının ilk kilidini açtılar. İkinci anahtar… Türk kadınlarına seçme ve seçilme fırsatını tüm Avrupa ülkelerinden 40 yıl önce veren Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ikinci anahtarı da kadına emanet etti. Kadınlar da o kilidi açtılar.

“CHP’LİLER OLARAK YARININ GARANTİSİYİZ”

Özel bir “erken seçim” sinyali vererek sözlerini şöyle tamamladı:

“Ama bakın şuna… Bazıları diyor ki, ‘Seçimi kazanamadılar, dilleri yumuşak… Bütün seçmene destek veriyorlar. Başarılarını tüm Türkiye’ye bağlıyorlar. Olmaları gereken her yerdeler, ellerinden geldiğince her türlü sosyal ilişkiye giriyorlar. Kutuplaşma olması gerektiği, gerginliklerin olması gerektiği söylendi. Ve görünüşe göre kabul edildi. Burada Suavi’nin konserlerinden birini iptal ettiler. Çine’yi gözüne kestirdiler, biz de oraya gittik. ‘Bugün Dumlupınar’da konuşmanıza izin vermeyeceğiz’ dediler. Orada kavga çıkacağını ve kutuplaşmadan yıllardır ekmek yiyenlerin yararlanacağını düşünüyorlar. Dumlupınar’a gittik, şehitliğe gittik, anıta gittik, meydanda 3-5 bin kişiyle konuştuk. Ama biz o oyuna alet olmayacağımızı söyledik. Biz o oyuna alet olmayacağız. Bugün konuşmamıza izin vermiyorlar mı?

Aslında yürütme organında değildik. 3. sıradayız. ‘Oturup dinleyeceksiniz, bakanım konuşacak’ dediler. Hadi dedim, konuşsun. Bir yıl bilmediysen iki yıl daha konuşsun. Başkan CHP’nin başkanı olacak. Bir bakanın konuşması gerekiyorsa CHP’den bir bakan ya da Türk ittifakından bir bakan konuşacak. Artık bu bir çıkmaz sokak. Tartışmalardan ve kutuplaşmalardan bıktı. Tüm anketler ortada. İlk Türk partisi tüm Türkiye’yi kucaklıyor. Gelecek yıl ya da ondan sonraki yıl bakan konuşursa bizden, başkan yardımcısı konuşursa bizden, cumhurbaşkanı konuşursa bizden. Yolun sonu görünüyor. Ama kimseyi kaçırmamak adına mikrofonumuz olmayacak. “Biz Türkiye’nin kurucu partisi olduğumuz gibi, CHP’liler olarak da yarının teminatıyız.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber
meritking casibom giriş