Cumartesi, Aralık 21

“Mücbir sebep durumu uzamazsa 6 Şubat’ın ikinci günü yaşanacak” – Son Dakika Türkiye, Ekonomi Haberleri

6 Şubat depreminin merkez üssü olan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkan Yardımcısı Mahmut Arıkan, 31 Ağustos’ta sona erecek mücbir sebep durumunun en az 6 ay daha koşulsuz olarak uzatılması gerektiğini söyledi. borçların ise 24 ay taksitlerle ödenmesi gerekiyor. Arıkan, deprem bölgesindeki esnaf ve girişimcilerin zor bir dönemden geçtiğini belirterek, şöyle konuştu: “Aksi takdirde deprem bölgesi 6 Şubat’ta ikinci depremi yaşayacaktı. “Dolayısıyla devlet yetkililerimizin bu konuları dikkate alarak deprem bölgesindeki 4 il ve 2 ilçenin durumunu yeniden düşünmesi gerekiyor” dedi.

Kahramanmaraş, Malatya, Hatay ve Adıyaman ile Gaziantep’in Nurdağı ve İslahiye ilçelerini kapsayan mücbir sebep durumu 31 Ağustos’ta sona erecek. 31 Ağustos’tan sonra büyük bir vergi borcu ve SGK primiyle karşı karşıya kalacak olan Kahramanmaraşlı sanayici ve tüccarlar bu sürenin uzatılmasını bekliyor. KMTSO Meclis Başkan Yardımcısı Mahmut Arıkan ve Kahramanmaraş Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Abdullah Kalın, deprem bölgesinin toparlanması için mücbir sebep halinin uzatılmaması gerektiğini söyledi.

ARIKAN: EN AZ 6 AY ​​UZATMALI VE 24 TAKSİTTE YAPILMALIDIR

Mahmut Arıkan, Kahramanmaraş’ın 6 Şubat’ta üst üste yaşanan yıkıcı depremlerde büyük kayıplar verdiğini, buna rağmen sanayisini canlandırdığını belirterek, 31 Ağustos’ta sona erecek mücbir sebep durumunun uzatılmaması halinde sanayicileri zor günlerin beklediğini söyledi. . Arıkan, şunları söyledi: “Kahramanmaraş 6 Şubat depreminde insan kaynağını, insan sermayesini kaybetti. Elbette Kahramanmaraş’ın demografik yapısının bozulmaması ve beşeri sermayesini kaybettiği için sosyoekonomik yapısının kısa sürede düzeltilmesi için mücbir sebep durumunun uzatılması gerekiyor. Mücbir sebep hali uzatılmazsa tüccarımızın, sanayicimizin, tüccarlarımızın bu şartları, bu şartları, bu vergileri ödemeleri mümkün olmayacak, Kahramanmaraşlı sanayici, tüccar ve tüccarların sicilleri bozulacaktır çünkü bunu yapamayacaklardır. bu vergileri ödeyin. Kesinlikle ve koşulsuz olarak en az 6 ay uzatılması gerekmektedir. 6 ayın sonunda bu borçların taksitler halinde 24 aya yayılması gerekiyor” dedi.

“REKOR KIRILDIĞI TAKDİRDE REKORUN KAZANILMASI UZUN YILLAR GEREKİR”

Mahmut Arıkan, “İnanıyorum ki Sayın Cumhurbaşkanımız bu sorunu ele alacak ve düzeltecektir. En az 6 ay daha uzatılması gerekiyor. Çünkü 2011 yılındaki Van depremiyle mücbir sebep durumu 5 yıl uzatılmıştı. Kahramanmaraş’ta en az 6 ay daha uzatılması ve bu taksitlerin kanunen 24 aya yayılması durumunda koşulsuz şartsız Kahramanmaraşlı sanayici bu borçları ödeyecek. Ancak bu tür şartlar ve garantiler gerekiyorsa bunları yerine getiremez. “Belgeleri zarar görürse onları onarmak çok zordur, uzun yıllar alır” dedi.

“Sanayici iki vergi yüküyle karşı karşıya kalacak”

KMTSO Başkan Yardımcısı Mahmut Arıkan, mücbir sebepler dışında enflasyon düzeltmesi açıklamalarının giderek yaklaştığını kaydederek, özellikle sanayicilerin iki mali yükle karşı karşıya kalacağını anlatarak, şöyle konuştu: “Elbette mücbir sebepler 31 Ağustos ve üçüncü dönem enflasyon düzeltmesi açıklamalarını sona erdirecek. Birikmiş borçlarını ödeyemeyen esnaf ve sanayicilerin artık enflasyon düzeltmesi nedeniyle yeniden ödemesi mümkün. Kahramanmaraş’ta sanayici iki vergi ve iki harçla karşı karşıya kalacak. hem bu vergilerin geriye dönük ödenmesi hem de enflasyonun ayarlanmasından kaynaklanan enflasyon farkları nedeniyle ödedikleri vergilerle baş edemiyorlar. Yine bu deprem bölgelerinin en az 1 yıl süreyle enflasyon düzeltmesinden muaf tutulması gerekiyor. Bu da çok önemlidir. Bu enflasyon düzeltmesi beyanının deprem bölgelerinde aynı mücbir sebep süresi devam edinceye kadar en az 1 yıl süreyle uygulanmaması gerekmektedir. Bunu da dikkate almalılar. Bu çok önemli. Bunlar uzatılmazsa Kahramanmaraş halkı 6 Şubat’ta ikinci depremi yaşayacak. “Dolayısıyla devlet yetkililerimizin bu konuları dikkate alarak deprem bölgesindeki 4 il ve 2 ilçenin durumunu yeniden düşünmesi gerekiyor” dedi.

KALIN: EKONOMİYİ DEVAM ETMEK İÇİN MÜCBİR SEBEP DURUMUNUN UZATILMASI GEREKİR.

Kahramanmaraş Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Abdullah Kalın, 6 Şubat depreminden etkilenen illerde 95 bine yakın iş yerinin ve fabrikanın zarar gördüğünü söyledi. Kalın, sanayici ve tüccarların bu kadar büyük bir zararın ardından yeniden ayağa kalkmaya çalışırken, mücbir sebep durumunun sona ermesinin ekonomiye ciddi zararlar vereceğini kaydederek, şöyle konuştu: “Bölgemizin tekrar ayağa kalkabilmesi için, Ekonominin düzelmesi ve şehrin düzene dönmesi halinde mücbir sebep durumunun normale dönene kadar uzatılması gerekiyor.” mutlak. Ayrıca ilimizin ve bölgemizin lokomotifi olan sanayi kuruluşlarımıza şehrimizin toparlanması için yeni teşvikler, vergi indirimleri ve SGK sağlanmalı, bu amaçla sanayicilerimizin ve tüccarlarımızın vergi ve SSK prim borçları ödenmelidir. Bölge’de likidite oranı veya oranı ne olursa olsun, herhangi bir teminat gerektirmeden 24 ay taksitlerle ödenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde bölge zanaatının ve sanayisinin yeniden ayağa kalkması mümkün olmayacaktır. “Bu nedenlerden dolayı bölgedeki mücbir sebep durumunun normale dönene kadar kalıcı olarak uzatılması gerekiyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

romabet güncel giriş betgar güncel giriş
ekrem abi sitesi gaziantep escort