Cumartesi, Temmuz 27

Macaristan Başbakanı Orban: Ukrayna’nın AB üyeliği ışık yılı uzakta

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Viktor Orban, kendisinin ve hükümetinin Aralık ayında Kiev’i bloğa katılmaya resmen davet edip etmeyeceği konusunda AB ile yapılması planlanan görüşmelere “direneceğini” söyledi.

REKLAM

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Ukrayna’nın Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin “ışık yılı uzakta” olduğunu söyledi.

Sağcı milliyetçi Fidesz partisinin üst üste 11. kez genel başkanlığına seçilmesinin ardından başkent Budapeşte’de konuşan Orban, şunları söyledi: “Görevimiz Ukrayna ile müzakerelerin başlatılması yönündeki yalan vaadi düzeltmek olacak, çünkü Ukrayna artık Avrupa Birliği’nden ışık yılı uzakta”.

Macaristan başbakanı, AB’nin Kiev’le katılım müzakerelerini başlatma vaadinin bir “hata” olduğunu savundu ve kendisinin ve hükümetinin, Kiev’i Aralık ayı ortasında resmen katılmaya davet edip etmeme konusundaki AB müzakerelerine “direneceğini” söyledi.

Yeni bir ülkenin AB’ye kabulü, tüm üye ülkeler arasında oybirliği gerektiriyor ve bu da Orban’a güçlü bir veto yetkisi veriyor.

AB’nin yürütme organı Avrupa Komisyonu, Ukrayna hükümetinin “önemli bir kurumsal güç, kararlılık ve operasyonel kapasite gösterdiğini” söyleyerek bu ayın başlarında Ukrayna ile katılım müzakerelerinin başlatılmasını tavsiye etti.

Ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in AB’deki tek müttefiklerinden biri olan Orban, müzakerelerin savaş halindeki bir ülkeyle başlamaması gerektiğini ve Ukrayna’nın üyeliğinin, AB fonlarının üye devletlere dağıtılması sistemini yeniden yönlendireceğini savundu.

Bazı eleştirmenler, AB’nin Ukrayna’ya 4 yıllık 50 milyar avroluk yardım paketi sağlama planını da engellemekle tehdit eden Macaristan’ın, bu direnişi AB’den taviz koparmak için kullandığını düşünüyor.

Budapeşte, hükümetin hukukun üstünlüğüne ve insan hakları standartlarına saygı göstermediği endişesi nedeniyle milyarlarca avroluk fondan yararlanamadı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber Sunucu
meritking