Cumartesi, Temmuz 27

İsrail’de Yüksek Mahkeme, Netanyahu’nun tartışmalı yargı reformu yasasını iptal etti

İsrail Yüksek Mahkemesi, ülke çapında protestolara yol açan tartışmalı yargı reformu yasasını iptal etti

REKLAM

Mahkeme bu kararıyla, Temmuz ayında kabul edilen ve yargıçların hükümet kararlarını bozmasını engelleyen reformu ortadan kaldırdı.

Yüksek Mahkeme yargıçları, yasanın “demokratik İsrail devletinin temel karakterine ciddi ve benzeri görülmemiş zararlar verdiği” gerekçesiyle yasanın iptali yönünde 8’e 7 oy kullandı.

Muhalifler, Netanyahu’nun makullük standardını ortadan kaldırma çabalarının yolsuzluğa ve vasıfsız dostların kilit pozisyonlara uygunsuz şekilde atanmasına kapı açtığını savundu.

Yaz aylarında tartışmalı temel yargı kuralları onbinlerce kişinin katıldığı gösterilerle protestolara konu oldu.

Yüksek Mahkeme yargıçları ayrıca 12’ye 3 oyla İsrail için bir tür anayasa görevi gören “Temel Kanunlar” adı verilen önemli mevzuat parçalarını yürürlükten kaldırma yetkisine sahip olduklarına karar verdi.

Yasa, İsrail’in adalet sisteminin planlı revizyonunun ilk adımıydı.

Ancak 7 Ekim’de Hamas’la savaşın başlamasının ardından bu inceleme askıya alındı.

Parlamento “her şeye kadir” değildir

Karar, yasaların ve diğer önemli kararların yasallığı konusunda son sözün yüksek mahkemenin değil, ulusal yasama organının olması gerektiğini savunan Netanyahu ve katı müttefikleri için bir darbe oldu.

AFP’ye göre hakimler ayrıca Parlamentonun “sınırsız yetkiye” sahip olmadığını da söyledi.

Netanyahu ve müttefikleri bir yıl önce göreve geldikten kısa süre sonra kapsamlı reform planlarını açıklamıştı.

Plan, Yargıtay’ın meclis kararlarını inceleme yetkisinin sınırlandırılmasından, yargıçların atanma şeklinin değiştirilmesine kadar yargıçların yetkilerinin sınırlandırılmasını içeriyor.

Netanyahu’nun müttefiki ve düzenlemenin mimarı Adalet Bakanı Yariv Levin, mahkemenin “bugünlerde ön saflarda görev yapan askerlerimizin başarısı için gerekli olan birlik ruhunun tam tersini” gösterdiğini söyleyerek kararı eleştirdi.

Kararın hükümetin cesaretini kırmayacağını söyleyen Levin, hükümetin kısa vadede planını canlandırmaya çalışıp çalışmayacağını söylemedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber Sunucu
meritking