Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gamze Nur Müjdeci, doğal ve sürdürülebilir kaynaklardan elde edilebilen melaninin özelliklerini araştırmak için bir çalışma başlattı.
TÜBİTAK projesi kapsamında yapılan çalışmada, havuç kabuğundan fermantasyon yöntemiyle elde edilen melaninin akciğer hücrelerinde anti-tümör özelliği ortaya çıkarıldı.
Öğretim Üyesi Müjdeci, çalışmada elde edilen sonuçların biyoteknoloji ve kanser tedavisi alanında yeni ufuklar açma potansiyeli taşıdığını söyledi.
Çorum ve çevresinin gıda sanayi ve tarımsal atıklar açısından yüksek potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Müjdeci, bu atıkların değerlendirilmesinin hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıdığının altını çizdi.
Bu fikirle çalışmalara başladıklarını belirten Müjdeci, şöyle konuştu:Test edilen birçok atık arasında, havuç kabuklarından fermantasyon yoluyla elde edilen melanin, bu atığın değerli bir biyoteknolojik ürüne dönüştürülmesinin açık bir örneğini oluşturuyor. Bu uygulamalar döngüsel ekonomiye önemli katkı sağlıyor ve atıkların katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesini teşvik ediyor.” dedi.
Araştırma atığı kategorisinde yer alan organik atıkların yenilikçi yaklaşımlarla değerli hammadde olarak kullanılabileceğini kaydeden Müjdeci, şöyle konuştu:
“Havuç kabuğundan elde ettiğimiz melanin, akciğer hücrelerinde önemli anti-tümör özellikleri gösterdi. Bu sonuçlar gelecekteki kanser tedavi yöntemleri için umut verici olup, biyoteknoloji laboratuvarımızın üretim odaklı çalışmasının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koymaktadır. Melaninin antikanser özelliklerine ek olarak, melaninin renklendirici madde olarak diğer potansiyel kullanım alanları arasında kozmetik ürünler, gıda katkı maddeleri ve biyomateryal imalatı gibi çeşitli endüstriler yer almaktadır. “Bu çok yönlü bileşik, çeşitli endüstrilerde yenilikçi çözümler sunma yeteneğine sahiptir.”