Güncel Haberler

Fluxjet: Vakumlu tüp trenler 1000 km hızla baş döndürmeye hazırlanıyor

Kanada yakında çok yüksek hızlarda seyahat eden bir vakum tüplü trene sahip olabilir. Saatte 1000 kilometreye kadar hızlanma kapasitesine sahip bir “Fluxjet” önerisi geçen ay Kanadalı startup TransPod tarafından duyuruldu.

REKLAM

Kanada yakında çok yüksek hızlarda seyahat eden bir vakum tüplü trene sahip olabilir.

Saatte 1000 kilometreye kadar hızlanma kapasitesine sahip bir “Fluxjet” önerisi geçen ay Kanadalı startup TransPod tarafından duyuruldu.

Yeni projenin başarılı olması durumunda, bu uçak-tren hibriti vakum tüpü tarafından emilerek havalanacak ve uzak şehirler arasındaki yolculuk bir saatten daha kısa bir süreye indirilebilecek.

TransPod, bilet fiyatlarının uçak biletlerinden daha ucuz olacağının sözünü verdi. Hepsi inanılmaz derecede güzel görünüyor. Peki bu göz kamaştıran teknoloji nasıl çalışıyor ve hayata geçirilmesi mümkün mü?

Fluxjet nasıl çalışacak?

Şirket, Fluxjet’in yeni fizik tabanlı tasarım türünü “gözlem akışı” olarak tanımlıyor. Bu, Elon Musk’un elektrikli “kapsüllerin” iki basınç tüpü arasında yüksek hızda hareket ettiği ünlü “hiperdöngü” fikrine benziyor.

Mıknatıslar ve bir tür elektrik motoru akımı tarafından tutulan bölmeler havalanıyor.

Aerodinamik direncin yokluğunun en azından teoride aşırı hızlanmaya izin verdiğine inanılıyor.

Kulağa bir bilim kurgu romanı gibi geliyor ve gerçeğe dönüşmesi bu yepyeni teknolojinin geliştirilmesine bağlı olacak.

TransPod, lansman etkinliğinde bunun küçük ölçekli bir prototiple mümkün olduğunu gösterdi. Bir tonluk tren havalandı, ilerledi ve kızağa indi.

TransPod Başkanı Sebastien Gendron, “Teknoloji kendini kanıtladı ve yatırımcıların, hükümetin ve ortakların, taşımacılığı etkili bir şekilde yeniden tanımlamak için teknolojiyi ileriye taşımaya devam edeceğinden eminiz” dedi.

Yatırımcılar proje için şu ana kadar 550 milyon euro teklif etti.

Fluxjet nerede kullanılabilir ve maliyeti ne kadardır?

Kanada’nın raylı sistemi şu anda verimsiz ve modası geçmiş durumda. Trenlerin hiçbiri yüksek hızlı değil ve ağın yalnızca küçük bir kısmı elektrikli.

Fluxjet çalışırsa bu ülkedeki durumu tamamen değiştirebilir. Şirket, Kanada’nın büyük şehirlerine istasyonlar kurarak bir metro ağı kurmayı planlıyor.

Her tüp 54 yolcu ve 10 ton kargo taşıyabiliyor. Şirket, biletlerin uçak bileti fiyatlarından %44 daha ucuz olacağını söylüyor.

Proje şu anda araştırma ve geliştirme aşamasındadır ve bir sonraki aşamada araziyi inceleyecektir. Planlanan seyahatin ilk ayağında yolcuların Calgary ve Edmonton şehirleri arasında taşınması bekleniyor. 300 kilometrelik bu mesafe arabayla yaklaşık üç saat sürüyor. Vakum tüplü trenin devreye girmesi halinde bu süre 45 dakikaya inecek.

Şirket, ilk aşamada Calgary’yi Edmonton’a bağlayan otoyoldaki trafiği üçte bir oranında azaltacağını iddia ediyor ancak bu öngörünün temeli henüz çok net değil.

Şirket zaten çok daha gelişmiş planlar yaptı.

CNN’e konuşan TransPod CEO’su Gendron, planları şöyle açıkladı: “Edmonton havalimanı bağlantısının inşaatının ilk aşaması 2023’ün sonlarında başlayacak ve Calgary-Edmonton’u bağlayan hattın tamamı 2027’de başlayacak”.

REKLAM

Üstelik planlar sadece Kanada için değil. Gendron’un verdiği bilgiye göre, Amerika Birleşik Devletleri’nin Teksas eyaletindeki Dallas ve San Antonio şehirlerini birbirine bağlamak için görüşmeler sürüyor. Dubai’yi Abu Dabi’ye ve Avustralya Sidney’i Brisbane’e bağlama planları da tartışılıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu