Cumartesi, Temmuz 27

Dolar ve Avro ne kadar oldu? 8 Aralık 2023 döviz fiyatları

Küresel piyasalarda yatırımcılar ABD tarım dışı istihdam verilerini takip edecek. İç gündemle ilgili veri yok.

Bugün Japon piyasalarındaki varlık fiyatları önemli ölçüde düştü. Yatırımcılar düşük faiz politikasından vazgeçileceğini öngörmeye başlarken Nikkei endeksi bu seviyede kapanırsa Ekim ayından bu yana en büyük haftalık düşüşünü kaydedecek.

Toplam Merkez Bankası rezervleri (TCMB) geçen hafta 140 milyar doları aşarak rekor kırdı. Seçimden bu yana toplam rezervler, son 10 haftada 17,95 milyar dolar olmak üzere 41,7 milyar dolar arttı.

Yerleşik olmayanların hisse senedi portföyleri geçen hafta 376,4 milyon dolar artarken, devlet tahvili portföyleri 152,2 milyon dolar arttı. Gelecek yıl girişlerin hızlanacağı beklentisi de Hazine ihalesi döneminde gösterge 10 yıllık tahvil getirisinde 500 baz puanlık düşüşe neden oldu.

TCMB ile Türkiye Bankalar Birliği (TBB) yönetimi bu hafta bir araya geldi. TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan Hem yerli sakinlerin hem de yerleşik olmayanların fon akışlarının tasarruf aracı tercihlerindeki eğilime dikkat çeken TL’ye geçişin hedeflere uygun olarak devam ettiğini söyledi.

Bankalar ve TCMB; TL’ye geçiş süreci, enflasyonla mücadele hedefiyle uyumlu kredi akışının sağlıklı işleyişinin devamı, ihracat kredileri ve yatırımların TCMB ile birlikte olumlu seyretmesi ve Toplumsal Yatırım Notu konusunda ortak çalışma yapılması ele alındı. .

DOLAR VE EURO’NUN DEĞERİ NE KADAR?

TL dolar Eylül ayının başından itibaren sınırlı bir günlük artış trendi izledi. Döviz kurundaki bu eğilim, yabancı fon akımlarının başlamasıyla Aralık ayının başından itibaren yavaşladı. Euro TL 31,25 seviyesinde işlem görüyor.

TL son dönemde dolar karşısında sınırlı bir döviz kuru gösterse de yılbaşından bu yana yüzde 35,4 oranında değer kaybetti. Döviz kuru üzerindeki kamu kontrolünün gevşetildiği Haziran ayından bu yana TL’nin değer kaybı yüzde 28,5 oldu.

HAZİNE KREDİLERİ OCAK VE ŞUBAT AYLARINDA CİDDİ ARTACAK

Hazine bu hafta gerçekleştirilen üç ihaleyle yaklaşık 53 milyar TL borçlandı. Önümüzdeki yıl hazine kredisi tutarları ciddi oranda artacak. Aralık ayındaki 45 milyar TL’lik sınırlı tahmine rağmen Hazine, Ocak’ta 121 milyar TL, Şubat’ta ise 266,8 milyar TL iç borçlanma öngörüyor. Bu bağlamda yabancı yatırımcıların ihalelere ilgisi piyasa açısından önem taşıyor.

Hazine verilerine göre, 10 yıl önce rekor kırarak TL cinsinden iç borç stokunun yüzde 28’ine ulaşan yabancı yatırımcıların payı, birkaç ay önceki güncel verilere göre hâlâ yüzde 1’in altında.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber Sunucu
meritking