Pazar, Eylül 29

Boyun tutulmasına ne iyi gelir? Boyun tutulmasından daha hızlı nasıl kurtuluruz? Kas gevşeticiler ve sıcak su şişeleri boyun tutulmasına iyi gelir mi?

Boyun hareketini kısıtlayan boyun sertliği rahatsızlık ve ağrıya neden olan sorunlardan biridir. Her yaştan ve cinsiyetten insanın karşılaşabileceği bu sorun genel olarak yaklaşık 1 hafta gibi bir süre içerisinde düzelmektedir. Ancak ağrının azaltılması ve çabuk geçmesi için bazı tedaviler uygulanır. Boyun sertliğini hızlı bir şekilde gidermek istiyorsanız kas gevşeticiler ve sıcak su şişesi kullanmalısınız.

Tortikollis nedir?

Boyun tutulması, kas gerginliği veya spazmı nedeniyle ortaya çıkan, ağrılı ve rahatsız edici bir sağlık sorunudur. Boyun sertliği genellikle uyku sırasında veya uzun süre yanlış pozisyonda kalma veya hareketsizlik sonucu ortaya çıkar. Düzensiz spor aktiviteleri de boyun sertliğine neden olabilir.

Boyun hareketlerinin kısıtlanması ve kullanımın zorlaşması anlamına gelen boyun sertliği bazı kişilerde geçici olabilse de bazılarında kronikleşebilmektedir.

Boyun tutulmasına ne sebep olur?

Yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen boyun sertliği günlük aktivitelerin gerçekleştirilmesinde zorluk yaşanmasına neden olur. Boyun tutulması nedenleri arasında; Ani ve yanlış egzersizler, uzun süre hareketsiz kalmak, bilgisayar başında çok fazla vakit geçirmek, stres ve yüksek yastıkta uyumak sayılabilir. Ayrıca boyun sertliğine neden olan faktörler şu şekilde sıralanabilir:

  • Kas gerginliği ve aşırı kullanımı,
  • kötü duruş,
  • disk sorunları,
  • Travma veya yaralanma,
  • hava koşulları,
  • Yaşlanma.

Boyun sertliğinin belirtileri ve tedavisi

Boyun tutulması nedeniyle bazı belirtiler ortaya çıkar. Boyun tutulması olan kişi, başını çevirirken sınırlı hareket ve ağrı hissedebilir. Sert boyun belirtileri şunları içerir:

  • Boyun ağrısı: En belirgin semptom şiddetli boyun ağrısıdır. Boyun ve boyun bölgesinde, omuzlarda ve kollarda ortaya çıkar.
  • Uyuşma: Boyun tutulmasının meydana geldiği bölgedeki uyuşukluk boyun tutulması belirtisidir. Ayrıca omuzlarınızda, kollarınızda ve parmaklarınızda uyuşukluk hissedebilirsiniz.
  • Baş ağrısı: Boyun bölgesindeki sertlik, boyundan başa doğru yayılan ağrıya neden olabilir.

Boyun sertliğinin tedavisi çoğu zaman evde yapılan egzersiz yöntemleriyle iyileştirilebilir. Ancak bazı durumlarda uzman doktorlara başvurulması gerekebilir. Hangi yöntemin tedavi edileceği boyun tutulmasının nasıl oluştuğuna bağlıdır. Boyun sertliği tedavisinde genellikle kas gevşeticiler, merhemler ve kremler kullanılır ve etkilidir.

Boyun tutulmasından daha hızlı nasıl kurtuluruz?

Sıcak su şişeleri ve kas gevşeticiler boyun sertliğinin giderilmesinde en hızlı tedavi yöntemleridir.

Boyun tutulmasına ne iyi gelir?

Boyun tutulması her ne kadar çok can sıkıcı bir durum olsa da çeşitli yöntemlerle tedavi edilebilen bir sağlık sorunudur. Boyun sertliğine faydalı yöntemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Dinlenmek: Yapılacak ilk şey dinlenmektir. Ağrılı bölgeyi zorlamadan dinlendirmek iyileşme sürecine yardımcı olur.
  • Sıcak Uygulama: Sıcak su şişesi veya ılık havlu, etkilenen bölgeye kan akışını artırır ve kasları gevşetir. Böylece ağrı hafifler ve rahatlama sağlanır. Bu bağlamda Sıcak su şişesi boyun sertliğine iyi gelir mi? bir açıklama yapılıyor.
  • Soğuk uygulama: Boyunda şişlik ve iltihaplanmanın yanı sıra sertlik de yaşıyorsanız soğuk uygulamak da oldukça faydalı bir yöntemdir. Buz paketleri veya soğuk kompresler şişliği azaltır ve ağrıyı hafifletir. Soğuk uygulama yaklaşık 10-15 dakika kadar uygulanmalıdır.
  • Hafif egzersizler ve esneme hareketleri: Hafif egzersizler ve esneme hareketleri boyun kaslarının uzamasına yardımcı olur. Bu hareketler arasında başın sola ve sağa döndürülmesi ve ileri geri eğilmesi yer alır.
  • Kas gevşeticiler: Boyun sertliği için en etkili yöntemlerden biri kas gevşeticilerdir. Kas gevşeticiler kasların gevşemesine yardımcı oldukları için ağrıyı azaltırlar. Kas gevşeticiler boyun tutulmasına iyi gelir mi? Bu soruya cevabımız her ne kadar iyi olsa da kas gevşetici kullanırken mutlaka doktora başvurmalısınız.
Önceki içerik Sonraki içerik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber
meritking