Çarşamba, Ekim 30

Boeing’in Starliner mekiğinde mahsur kalan iki NASA astronotu dünyaya dönemiyor

Boeing’in iki NASA astronotunu Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) taşıyan Starliner mekiği, 5 Haziran’dan bu yana uzayda. Helyum sızıntısı gibi teknik sorunlar yaşayan Uzay Mekiği’nin Dünya’ya ne zaman döneceği belli değil.

REKLAM

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Boeing’in ürettiği Starliner mekiğinin Dünya’ya dönüşünü teknik arızalar nedeniyle erteliyor.

Astronotlar Butch Wilmore ve Suni Williams’ı Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) taşımak üzere 5 Haziran’da fırlatılan Starliner uzay aracında, itki ekipmanı ve mekik ambar operasyonlarıyla ilgili 5 farklı noktada helyum sızıntısı sorunları tespit edildi.

Aslında lansmanın 7 Mayıs 2024 Salı günü Türkiye saatiyle 05:34’te yapılması planlanıyordu. Ancak roketin oksijen tankında tespit edilen sorun nedeniyle operasyon önce 18 Mayıs’a, ardından 1 Haziran’a ertelendi.

Astronotların 14 Haziran’da geri dönmeleri planlanmıştı ancak Boeing ve NASA’nın sorunları çözmeye çalışması nedeniyle dönüş tarihi 22 Haziran’a ertelendi.

NASA, X sosyal platformundan 18 Haziran’da düzenleyeceği basın toplantısında konuya ilişkin açıklamaların yapılacağını duyurdu.

Astronotların 14 Haziran’da geri dönmeleri planlanmıştı ancak Boeing ve NASA’nın sorunları çözmeye çalışması nedeniyle dönüş tarihi 22 Haziran’a ertelendi.

Boeing’in Starliner’ı, sınırlı yakıt nedeniyle ISS’de toplam 45 gün kalabilecek. Son teslim tarihinin kaçırılması durumunda NASA’nın ne planlayacağı henüz bilinmiyor.

Starliner, astronotları ISS’ye taşımak için geliştirilen ikinci uzay aracıdır. SpaceX’in Dragon uzay aracı, 2020’den bu yana astronotları ISS’ye taşımak için kullanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Antalya Haber