Avrupa yasadışı kişilere karşı harekete geçti. Bu konuda sert bir karar öncelikle Almanya ve İngiltere’den geldi. Bu ülkeler parlamentolarında yasa dışı yollardan gelen ve “sığınma hakkı bulunmayan” kişilerin hızlı bir şekilde sınır dışı edilmesini öngören yasalar çıkardılar: Karara göre, İngiltere’ye yasa dışı yollardan giren Türkler Ruanda’ya yerleşmeleri halinde kamplara gönderilecek. İltica talepleri reddedildikten sonra onları geri alacak ve sınır dışı edilen diğer ülke vatandaşları Ruanda’da kurulacak kampa gönderilecek, yanınızda kalacaklar.
EN YÜKSEK ORANI TÜRKLER TEMSİL EDİYOR
Sözcü’den Ali Gülen’in haberine göre Almanya, yasa değişikliğini “hızlı ve kolay sınır dışı etme” şartıyla onayladı. İlk aşamada İngiltere’yle birlikte 50 bin Türk’ün sınır dışı edilmesi bekleniyor.
Sığınma talepleri yüzde 87 ile en çok reddedilenlerin başında Türkler gelirken, iki ülkeden sınır dışı edilmeyi bekleyenlerin toplam sayısı 60 bini aştı.
AB ile varılan anlaşmaya göre 2026 yılında Ruanda veya Doğu Avrupa’daki Alman kampları kurulacak.
POLİSİN YETKİLERİ ARTTI
Almanya Federal Meclisi tarafından dün onaylanarak yasalaştırılan, iltica ve sınırdışı durumlarına ilişkin kanunu düzenleyen değişiklik, mevcut uygulamayı önemli ölçüde değiştiriyor.
Değişikliklerin polisin karşılaştığı sorunlara çözüm olması amaçlandı.
Ülkeye yasa dışı yollardan giren veya suç işleyenlerin daha kolay sınır dışı edilmesini sağlayan kararlar şöyle:
POLİSE DAHA BÜYÜK YETKİ: Polis, sığınmacıların yurtlarında veya evlerinde kalan yabancıları tespit etmek amacıyla diğer şüphelileri de arayabilecek. Polise ayrıca gece baskınları yapma ve başkalarının odalarını arama yetkisi de verildi.
DAHA UZUN GÖZALTI: Kaçakların 10 güne kadar gözaltında tutulabileceği belirtildi. Bu süre 28 güne çıkarıldı. Bu nedenle kolluk kuvvetlerine soruşturma ve arama yapması için uzun bir süre verildi. Aynı zamanda sınır dışı edilecek kişinin kısa sürede serbest bırakılması durumunda kaçması da engellenecek.
İŞBİRLİĞİ YAPMAYANLARIN TUTUKLANMASI: Polise bilgi vermeyen veya kaçak veya sığınmacı hakkında yürütülen soruşturma sırasında zorluk çıkaran üçüncü kişi gözaltına alınıp bilgi vermeye zorlanabilir. Bilgi verilmemesi gözaltı sebebi olacaktır.
İNSAN TİCARETÇİLERİNE YÖNELİK SINIR DIŞINDA: Ülkeye kaçak göçmen getiren veya kaçak göçmen getirenlere yönelik cezalar ağırlaştırıldı. Bu kişiler bir yıl hapis cezasına çarptırılacak ve tekrar suç işlemeleri halinde sınır dışı edilecekler.
SERİ SUÇLUYU GÖNDERECEKLER: Birçok suça karışan kaçak göçmenler daha hızlı bir şekilde sınır dışı edilecek. Ayrıca çete kuranlar veya suç örgütü üyeleri de aynı şekilde sınır dışı edilebiliyor.
OSTİZM HAKKINDA ÖZEL HÜKÜM: Yahudi aleyhtarı olanlar veya bu şekilde davrananlar sınır dışı edilme tehdidiyle karşı karşıya kalacak. Yahudi karşıtları ülkeden sınır dışı edilecek.
İLGİLİ ÜLKELERLE ANLAŞMA: Bu kararların sınır dışı etme davalarını önemli ölçüde artırmayacağı tahmin ediliyor. Bu duruma yönelik kaçak göçmen ihraç eden ülkelerle daha sıkı müzakereler yapılacak. Çünkü birçok ülke suçlu vatandaşlarını geri almak istemiyor ve bunun bir yolunu bulacak.