Cuma, Ekim 18

Sağlık Bakanlığı şiddeti önleyemese de yeni uygulamalarıyla körüklüyor – Son Dakika Sağlık Haberleri

Her ay doktorlardan aşıyı reddedenlerden imza almaları isteniyordu. Doktor ve hastalar karşı karşıya geldi. Şiddete başvuranlar var, dava açanlar var.

Abo Ol

google-haberler

Yayınlanma: 10.18.2024 – 04:00

Aşıyı reddedenlerin sayısı her geçen gün artarken, Sağlık Bakanlığı da sorumluluğu sağlık çalışanlarının omuzlarına yüklüyor. Sağlık Bakanlığı’nın aile sağlığı merkezlerindeki (ASM) doktorlardan aşıyı reddeden veya aşı konusunda tereddüt eden hastalardan aylık imza toplama talebinde bulunması, günde yaklaşık 60-70 hastayı ziyaret eden aile hekimlerinin iş yükünün artmasına neden oluyor İmzası alınamayan hastaların faturası doktorlar tarafından kesiliyor. Aşılama oranlarının düşmesi ve halk sağlığını tehlikeye sokması nedeniyle aşıyı reddeden vatandaşlar, bağlı oldukları ASM’ler tarafından çağrılıyor. Son olarak hastanede çalışan bir hemşire ile aşı karşıtı bir vatandaş arasındaki mesajın ekran görüntüsü sosyal medyada tartışmalara yol açtı. Söz konusu yazışmalarda aşı yaptırmak istemeyen vatandaş şunları söylüyor: “Avukatla görüştüm. İmzalamak zorunda değilim. Bana baskı yapmak suçtur. Psikolojik taciz, mobbing ve özel hayatın gizliliğini ihlal suçlarından hakkınızda suç duyurusunda bulunur; “Görevi kötüye kullanmaktan dava açacağız” dedi.

‘O YARDIMCIYDI’

Konuyu Cumhuriyet öncesi değerlendiren Türk Aile Hekimliği Derneği (TTB-AHEK) Şube Başkanı Emrah Kırımlı, şunları söyledi: “Doktor bu yüzden bıçaklandı. Şiddet içeren bölümler var. “Dava da açılabilir” dedi. Bakanlığın doğruyu söylememesi nedeniyle vatandaşların yanlış bilgiden kurtulamadığını söyleyen Kırımlı, “Yanlış bilgi verenler bile engellenmiyor.” Çocuğun iyiliği için aileyi aradıklarını vurgulayan Kırımlı, şöyle konuştu: “Bakanlık aşıyı teşvik etmiyor ama sürekli ‘ikna’ etmemiz için baskı yapıyor. Sanki elimizde sihirli bir değnek var. Üstelik bakanlık ödeme yapmayarak yaptırım uyguladığında şu söylem ortaya çıkıyor: Siz para karşılığında bize aşı yapmak istiyorsunuz. Sebebi ise Sağlık Bakanlığı’nın yaptırım uygulamasıdır. “Doktorların aşıyı para karşılığında verdiğine dair bir algı var” dedi.

Cumhuriyet Tatil otel rezervasyonu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Antalya Haber