1 Ekim akşam saat 20.00’de İran, balistik füzelerle İsrail’e hava saldırısı başlattı. Bu gelişmenin ardından vatandaşlar sosyal medyada “BOP” kelimesinin anlamını araştırmaya başladı. Kuyu, BOP nedir? BOP’un anlamı nedir? Bu ne anlama geliyor? Türkiye BOP’a dahil mi?
BOP NEDİR, NE ANLAMA GELİR?
Büyük Ortadoğu (Türkçe: Büyük Orta Doğu), 21. yüzyılın ilk on yılında İran, Türkiye, Afganistan ve Pakistan ile başta Müslüman dünyası olmak üzere çeşitli ülkeleri kapsayan,[1] Amerika Birleşik Devletleri’ndeki George W. Bush yönetimi tarafından türetilen siyasi bir terimdir.
Bazen Güney Kafkasya ve Orta Asya’daki birçok ülke de bu politikanın hedefleri arasında yer almaktadır. Bazı konuşmalarda konuşmacılar bu terimi Müslüman çoğunluğun önemli oranda olduğu bölgelere atıfta bulunmak için kullanıyor ancak bu tür bir kullanım evrensel değil. Projenin sunumunun ardından ABD’de başkanlık seçimleri gündeme geldi ve bu süreçte BOP bir nevi gündemin arka sıralarına itildi.
Ancak George W. Bush’un bu seçimde ikinci kez ABD başkanı seçilmesinin ardından proje yeniden gündeme geldi. Bazı kaynaklar projenin hazırlanma nedeni olarak ABD’deki 11 Eylül saldırılarını gösteriyor. Projenin hazırlanmasından önce dikkat çeken önemli bir nokta ise ABD ve CIA’ya stratejik araştırma ve geliştirme hizmetleri sağlayan “RAND Corporation” isimli düşünce kuruluşunun “Sivil Demokratik İslam: Ortak, Kaynaklar ve Stratejiler” 2004’te Bush yönetimine sunuldu. Raporda İslam dünyası kategorilere ayrılarak, ABD’nin İslam’ı kontrol altına almak için yapması gerekenler başlıklar halinde sıralanıyor.
Ayrıca raporda, Türkiye’nin İslam dünyasında “demokratik İslam” örneğine en yakın ülke olduğu, bu durumunu laiklik anlayışına borçlu olduğu, ülke halkının ABD’yi görmediği de belirtiliyor. Kemalizm ve milliyetçilik gibi hareketler sayesinde olumlu yönde gelişti.
BOP’UN ARKA PLANI
Bugüne kadar BOP’a ilişkin resmi bir belge yayınlanmadı. Bush projede doğrudan yer almasa da bazı konuşmalarında projenin kapsamına ilişkin açıklamalarda bulundu. Endonezya, Malezya, Bangladeş gibi Müslüman nüfusa sahip ülkelerin, Gana ve Gambiya gibi ülkelerin yanı sıra Arnavutluk ve Bosna Hersek gibi ülkelerin proje kapsamına alınmadığı yönündeki açıklamalar dikkat çekiyor. ancak istekleri doğrultusunda projeye katılabilirler.