Yadigar Caddesi Zafer Mahallesi’ndeki 7 katlı binanın kolonlarından sabah saatlerinde ses duyulması üzerine bina sakinleri hemen dışarı çıktı.
Vatandaşların binayı tahliye etmesinden kısa süre sonra binada kısmi çökme meydana geldi.
Olay yerine çok sayıda polis, itfaiye, sağlık çalışanı ve AFAD ekibi müdahale etti.
Herhangi bir ölüm ya da yaralanmanın yaşanmadığı binada ekiplerin yaptığı tedbir çalışması sırasında binada kimsenin olmadığı belirlendi.
Çökme nedeniyle 7 katlı binanın ilk 3 katı çöktü, diğer 4 katı ise yer üstünde kaldı.
Bina sakinleri Bahçelievler Belediyesi tarafından otellere yerleştirildi.
Yaklaşık 40 kişinin yaşadığı binanın 1980 yılında 4 katlı olarak ruhsatlandırıldığı öğrenildi. Binaya 1994 yılında kaçak olarak 3 kat eklendiği tespit edildi.
Çevredeki boşaltılan binalardan ihtiyati karot numunesi alınacağı ve inceleme yapılacağı anlaşıldı.
Olaya ilişkin güvenlik kamerası görüntülerinde, bina sakinlerinin sokağa çıkmasından kısa bir süre sonra binanın kısmen çöktüğü ve çevrenin tozla kaplandığı görülüyor.
İstanbul Valiliği, yaptığı yazılı açıklamada, binanın 1980 yılında inşa edildiğini belirterek, şunları söyledi: “Ekiplerin yerinde yaptığı incelemelerde herhangi bir ölü, yaralı veya enkaz altında kalan kimsenin olmadığı belirlendi. Çevresindeki binalar Çöken bina tedbir amacıyla boşaltıldı ve sahada gerekli güvenlik tedbirleri alındı.” ifadeler kullanıldı.
“Dört dairemizi tahliye ettik”
Bahçelievler Belediye Başkanı Hakan Bahadır da olay yerinde incelemelerde bulundu.
Bahadır, burada yaptığı basın açıklamasında, binanın ilk üç katının dikey olarak yere doğru çöktüğünü söyledi.
Binanın şu anda görünen kısımlarının 4, 5, 6 ve 7’nci katlar olduğunu anlatan Bahadır, arkadaki iki apartman bloğunun tuğlalarının hasar gördüğünü ancak kolon ve kirişlerin çökmeden etkilenmediğini söyledi.
“Bir tanesi tamamen hasarlı, 3 katı çöktü. 4 dairemizi tahliye ettik.” Bahadır, vatandaşların otellerde ağırlanacağını sözlerine ekledi.
Bahadır, kısmen yıkılan binayla ilgili olarak belediyeye herhangi bir talepte bulunulmadığını vurgulayarak, şöyle konuştu: “Yıkımı bekleyen bir bina değil, bina zaten eski. 1980 yılında yapılmış, 1994 yılında da 3 katı kaçak olarak yapılmış. Maalesef sorunlu bir yapıydı, bir an önce yıkılması gereken bir yapıydı.” dedi.
Geçmişte binayla ilgili şikayet veya talep olması durumunda karotlu sondaj yapılmasına zorlandığını vurgulayan Bahadır, 1999 depreminden önce mevzuata uygun inşa edilen binaların hepsinin sorunlu olduğunu vurguladı.
Bahadır, kaçak katların yüzde 70’inin binaya sonradan eklendiğini belirterek, şöyle konuştu: “(İlçede) bunun gibi çok fazla bina yok, hiçbiri bize gelmedi. Böyle yıkılıp bakıma muhtaç bina yok. merkezi bir çekirdek.” tahliye etmek için Kentsel dönüşüme girecek sadece 265 binamız var. İş arkadaşlarım ve komşularım da aynı fikirde: “Normalde yıkılacak yani acil durumda olmayan 265 binayı yıkacağız.” Şunları beyan etti:
İlçede 6 Şubat depreminin ardından belediyenin bölgede yürüttüğü kentsel dönüşüm projelerini anlatan Bahadır, şöyle konuştu: “Bahçelievler’in yapı stoğu çok çok iyi demiyorum. Zaten belli bir coğrafi yapısı var. Ama sahile biraz uzakta olduğumuza göre ortalama seviyedeyiz, buradan sonrası da herkesin gönlüne göre olur.” Lütfen 1999 deprem yönetmeliğinden önce var olan tüm binaları yenileyelim.” çağrısında bulundu.
Bahadır, bu bağlamda belediye olarak elinden geleni yaptığını iddia ederek, şöyle konuştu:
“İstanbul’da kentsel dönüşüm sorununu çözmeye çalışıyoruz ama bu 60-70 yıldır devam eden bir sorun. Burada 70 yıldır çarpık kentleşme yaşanıyor. Şunu da söyleyeyim lütfen yapmayın” Lütfen herhangi bir parti buna siyasi bir bakış açısı getirsin. Bahçelievler’in komşusu, “Belediye başkanı olarak değil. Siyasi açıdan bakmamalılar, depremin siyaseti olmaz. Biz uğraşıyoruz, Sayın Cumhurbaşkanımız, bakanlarımız çabalıyor. . Bakın polisten AFAD’a, itfaiyeye kadar bütün ekipler burada.”
Bina sakinleri yaşananları anlattı
Çöken apartmanda yaşayan Fehime Aytemur, sokakta su içmeye çalışırken komşularını görünce, “Deprem mi oldu?” diye sordu. Sorduğunu, binanın yıkılmak üzere olduğunu öğrenince oğlu ve hasta eşiyle birlikte dışarı çıktığını söyledi.
Aytemur, “Tam kapıdan çıkacakken bina çöktü. Çok gürültü oldu. Ses geldi.” dedi.
Apartman kiracılarından Sabahattin Kuzu, binada sorun olduğunu hissettiği için evine çok sık gelmediğini söyledi.
Sabah saatlerinde çadırın çatısından çarpma sesi duyduğunu iddia eden Kuzu, şöyle konuştu: “Tahliyemizden 7-8 dakika sonra bina çöktü. Çok fazla gürültü vardı. Çatlamayı duyunca orada olduğunu anladım. Daha önce deprem olmamıştı. Binada çatlaklar vardı.” dedi.
Sabah namazı için uyandığını ve namaz sırasında gürültü duyduğunu belirten Cihangir Şimşek, şöyle konuştu: “Balkona çıktığımda herkesin aşağı indiğini gördüm. ‘Ne bekliyorsunuz, bina çökecek’ dediler.” . ?’ Biz kendimizi destekleyip çökene kadar bina uçup gitti. Binanın içi tamamen tozla kaplıydı. Bizi binamıza almazlarsa çocuklarımız için evde kalacağız. Eğer izin verirlerse içeri gireriz.” dedi.
7 katlı binanın yıkımına ilk 3 katı çöken iş makineleriyle başlandı.
Yıkım öncesi eşyalarını almak için evine girmeye çalışan kişiyi, yakınları ve polis ekipleri kovaladı.
Yıkımın tamamlanmasının ardından binadaki enkaz kaldırma çalışmalarına başlandı.
Bina sakinleri çalışmalar sırasında polis eşliğinde değerli eşyalarını arayabilecek.
Soruşturma başlatıldı
Bakırköy Savcılığı, binanın çökmesiyle ilgili soruşturma başlattı.
Soruşturma kapsamında çöken binada değerlendirme yapılacağı öğrenildi.