Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mesut Aydın, aritminin her yaş grubunda ortaya çıkabileceğini söyledi. Bunların çoğunun zararsız olduğunu belirten Dr. Aydın, aritminin; Bu durumun çarpıntı, nefes darlığı, göğüs ağrısı ve bayılma şeklinde kendini gösterebildiğini, bazen çok nadir olarak kişinin doğrudan ölümüne bile yol açabildiğini belirtti.
Aritmiyi erken teşhis etmenin, tanıyı belirlemenin ve sonrasında aritmiye özel tedavi uygulanmasının çok önemli olduğunu söyleyen Dr. Aydın, şöyle konuştu: “Ritim bozuklukları genellikle aniden başlar, belli bir süre devam eder ve aniden sona erer. Bazen ameliyat aritmiyi düzeltmez. “Aritmide önemli olan hastanın aritmi sırasındaki semptomlarının yoğunluğu ve aritminin tipidir” dedi.
Aritmide erken teşhisin çok önemli olduğunu vurgulayan Dr. Aydın, şöyle konuştu:
“Çarpıntısı olan kişinin hastanelerin kardiyoloji bölümüne gitmesi gerekiyor. EKG çekilerek ve bazen 24 saatlik cihazlar kullanılarak gerekli tanının konulması gerekir. Tüm bunlara rağmen çarpıntı yaşayan kişilerde aritmi bazen 24 saatlik EKG ile fark edilemeyebilir. Bu durum ritmik anjiyografi dediğimiz EPS ile teşhis edilebildiği gibi aynı zamanda tedavi de edilebilmektedir. Aritmilerin çoğu ilaçlarla düzeltilebilir. Çarpıntıların çoğu, mide yanması tedavisi dediğimiz ablasyon tedavisiyle tedavi edilebiliyor.”
“Genç yaşta aritmi oluştuğunda kalp pili takılarak tedavi edilir.”
Dr., hastaların özellikle ileri yaşlarda, bazen de daha genç yaşlarda aritmi yaşaması durumunda kalp pili takılarak tedavi edildiğini kaydetti. Aydın, şunları söyledi: “Kalp pili takılmasının önemli nedeni, ani ölüme yol açan aritmi durumunda şok verilerek aritminin tedavi edilebilmesidir. Bazı aritmiler kalp atışı olarak değil, nabızda düşüş olarak ortaya çıkar. Bu ritim bozukluğunda kişi genellikle bayılır. Bu durumlarda kalp atış hızını artıran bir pil takılması gerekir. Kalp pilinin ayda bir ya da üç ayda bir düzenli olarak kontrol edilmesi gerekiyor” dedi. (İHA)