İl Sağlık Müdürlüğü ve Samsun Başsavcılığı işbirliğiyle “Adliye Çalışanları Sigarayı Bıraktı” etkinliği düzenlendi. Etkinlikte adliye çalışanlarına önce Fagerström sigara bağımlılığı ölçeği, ardından da karbon monoksit ölçüm cihazı uygulandı. Değerleri yüksek çıkan personel ilgili doktora yönlendirilerek sigarayı bırakması önerildi ve izlenecek yol belirlendi.
Etkinlik sırasında akciğerlerdeki karbon monoksit seviyesi bir cihazla ölçülürken, pasif içici yüzdesinin bazı içicilere göre daha yüksek olması şaşırtıcıydı. Periyodik olarak sigara içen bazı vatandaşların akciğerlerindeki karbon monoksit seviyesi 2 veya 3 olurken, hayatı boyunca hiç sigara içmemiş olan Ömer Sel’in (44) akciğerlerinin, sigara içtikten sonra yüzde 5 oranında karbonmonoksit üretmesi şaşırtıcı oldu. sigara içiliyor. Sigaraya maruz kalma durumuna “pasif sigara içiciliği” denir. Sağlık çalışanları ve ölçüm yapan diğer kişiler şunları söyledi: “Sigara içmeyenlerde genelde 1-2 gibi en yüksek değerlere sahibiz. Pasif içicilik de zehirlenmede sigara içmek kadar etkilidir. “Karbon monoksit seviyesi sizinkinden daha düşük olan sigara içenler var.”
“SİGARA İÇİYORUM GİBİ KARBONMONOKSİT ORANI VAR”
Sigara içmemesine rağmen akciğerlerindeki orana şaşıran Ömer Sel, şunları söyledi: “Karbon monoksit seviyem 5’ti. Sigara içmediğimde de oranım bu orandaydı. Hayatımda hiç sigara içmedim. Bu hızla pasif içiciliğin zirvesine ulaştım. Çevremdeki sigara içenlerden acilen uzaklaşmam gerekiyor. Değerim bazı sigara içenlerden bile daha yüksekti. Herkes sigara içenlerden uzak durmalıdır. “Benim için bile sanki sigara içiyormuşum gibi bu oran 5’ti” dedi.
BAŞSAVCI KILIÇ: “RÜZGAR DUMANI ALIR, PARAYI ALIR, ZARAR SİZE KALIR”
Sigara içen personelin hem kendi sağlığına hem de çalıştığı kurumun sağlığına zarar verdiğini belirten Samsun Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, şunları söyledi: “Samsun İl Sağlık Müdürlüğü’nün desteğiyle personelimizin ve meslektaşlarımızın sigarayı bırakmasına destek olacağız. Bugün onların ilk adımı atmalarına izin vereceğiz. Sigaranın birçok zararı vardır. Sigara içenler de kapalı mekanlarda sigara içemedikleri için dışarı çıkıp sigara içmek zorunda kalıyorlar. Bu da zaman kaybına, insan gücü kaybına ve moral kaybına neden olur. Hatta bence insanların haklarını ihlal ediyor. Çünkü siz sigara içerken, diğer iş arkadaşınız da sizin yarım bıraktığınız işi tamamlamak zorunda kalıyor. Dolayısıyla çalışma barışını da bozuyor. Zaman kaybıdır, iş kaybıdır ve aynı zamanda sağlığınıza da zararlıdır. Atalarımız sigarayla ilgili güzel bir sözü de özetlemişler: “Rüzgar dumanı alıp götürür, para alıp götürür, zarar senindir.” Dolayısıyla sağlık yönetimimizin de desteğiyle bugün bu güzel adımı atmayı umuyoruz” dedi.
Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Hatice Öz, şunları söyledi: “Etkinlik kapsamında öncelikle sigaranın zararlarını anlatacağız. Onlara bağımlılıktan nasıl kurtulabileceklerini anlatacağız. Solunum fonksiyon testi yapacağız. Karbon monoksitlerini ölçeceğiz. Uyguladığımız ölçeğe göre insanlara destek vereceğiz. Sizi sigarayı bırakma kliniklerimize davet edeceğiz. Bunları daha sonra takip edeceğiz dedi.
Akciğerlerdeki karbon monoksit düzeyinin 1-2 arası normal kabul edilirken, bunun üstü riskli kabul edilirken, 5 ile 10 arası uzmanlar tarafından “sigarayı bırakmalısınız”, 10 ve üzeri ise “sigarayı acilen bırakın” anlamına geliyor.
Sigarayı bırakma çalışmalarının farklı kurumlarda farklı zamanlarda uygulanacağı belirtildi.
(İHA)