Pazar, Aralık 22

İran, Körfez’deki adalarla ilgili Rusya’ya protesto notası verdi

İran, Basra Körfezi’nde kontrolü altında bulunan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin de egemenlik iddiasında bulunduğu üç adaya ilişkin ortak açıklamaya yanıt olarak Tahran’ın Rus Maslahatgüzarını Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı.

REKLAM

İran, Basra Körfezi’nde İran kontrolü altındaki ve ABD’ye ait olan üç adada düzenlenen Arap-Rusya İşbirliği Forumu sonrasında yayınlanan ortak açıklamaya tepki olarak Tahran’daki Rus Maslahatgüzarını Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı. Arap Emirlikleri (Ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri) egemenlik iddiasında bulunuyor.

İran Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Tahran’ın protesto notası, Büyükelçinin yokluğunda Bakanlığa çağrılan Rus Maslahatgüzarı’na iletildi.

Açıklamada, “Basra Körfezi’ndeki üç ada İran’a aittir ve bu konuda herhangi bir tarafın iddiaları kabul edilemez” denildi.

Rus diplomat, İran’ın itirazlarını en kısa sürede Moskova’ya ileteceğini söyledi.

20 Aralık’ta Fas’ta düzenlenen 6. Arap-Rusya Forumu sonrasında yayınlanan ortak açıklamada, “BAE ile İran arasında Büyük Tunb, Küçük Tunb ve Abu Musa adalarına ilişkin anlaşmazlık uluslararası hukuk çerçevesinde ve uluslararası merciler aracılığıyla çözülmelidir. İkili müzakereler.” “Tüm barışçıl çabalara destek” vurgusu yapıldı.

İran Dışişleri Bakanlığı’nın 21 Aralık’ta yaptığı açıklamada, Tahran’ın “söz konusu üç ada üzerindeki egemenliğinin müzakereye açık olmadığı” belirtildi. Dün İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov konuyla ilgili bir telefon görüşmesi yaptı.

İran ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında adalar konusunda anlaşmazlık

İran ve Birleşik Arap Emirlikleri, Hürmüz Boğazı’na yakınlığı ve bölgenin petrol potansiyeli nedeniyle stratejik konuma sahip olan Abu Musa, Büyük Tunb ve Küçük Tunb adaları üzerinde egemenlik iddiasında bulunuyor.

Adalar 1971 yılına kadar İngiliz işgali altındaydı. İngiltere’nin Kasım 1971’de çekilip adaların kontrolünü Birleşik Arap Emirlikleri’ne devretmesinden hemen sonra İran yönetimi ele geçirdi. BAE, askeri güçlerini adalara konuşlandıran İran’ı “işgalci” olarak tanımlıyor.

Adalar üzerindeki haklarının çok eskilere dayandığını savunan İran, bu toprakların 1903’te geçici olarak İngilizler tarafından işgal edildiğini ve 1971’de iade edildiğini, dolayısıyla “o dönemde henüz kurulmamış olan Birleşik Arap Emirlikleri’nin egemenlik iddiasında bulunamayacağını” öne sürüyor. “

BAE ise adalara yönelik iddiaları doğrultusunda Arap ülkeleri ve uluslararası kuruluşlar nezdinde girişimlerde bulunuyor.

Rusya daha önce adalarla ilgili müzakere çağrısında bulunmuştu.

İran, Aralık 2022’de Suudi Arabistan’da düzenlenen Çin Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) zirvesinin ardından BAE’nin üç adaya ilişkin tezlerinin savunulmasının ardından Çin’in Tahran’daki büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı.

Tahran yönetimi, 11 Temmuz’daki Körfez İşbirliği Konseyi zirvesi sonrasında Rusya ile sorunun çözümü için müzakere yapılması çağrısında bulununca Rusya’ya da benzer tepki gösterdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

romabet güncel giriş betgar güncel giriş
ekrem abi sitesi gaziantep escort