Geçtiğimiz günlerde sosyal medya platformu TikTok’ta ortaya çıkan uygunsuz görüntüler ülke genelinde geniş yankı uyandırdı. Görüntülerin yayılmasının ardından bazı TikTok sansasyonları tutuklanırken, Türkiye Büyük Millet Meclisi Dijital Medya Komisyonu Başkanı ve AK Hatay Partisi Milletvekili Hüseyin Yayman, konu üzerinde çalıştıklarını ve genişliğin sınırlandırılması gibi olasılıkların bulunduğunu söyledi. TikTok’un bant genişliği ve lisans iptali mümkündü. masanın üstünde.
TBMM Dijital Medya Komisyonu, başta TikTok olmak üzere sosyal medya platformlarına ilişkin tartışma yaratan konuları görüşmek üzere toplandı. Dijital Kanallar Komisyonu Başkanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman’ın başkanlığında, TikTok’un Orta Doğu, Kuzey Afrika, Türkiye (MENAT) bölgesi kamu politikaları başkanı ve Türkiye sözcüsü Emir Gelen başkanlığında gerçekleşen toplantıda, Bir iletişim danışmanlığı firmasının genel müdür yardımcısı Filiz Türkmenoğlu ve aynı şirketin genel müdür yardımcısı Filiz Türkmenoğlu ile üst düzey medya ilişkileri yöneticisi Murat Karakoç ve TikTok kamu politikası danışmanı Ceyhun Emre Doğru ile fikir alışverişinde bulunuldu.
“BU BİZİM KIRMIZI ÇİZGİMİZ”
Yayman, hükümet olarak yasaklara ve sansüre karşı olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Ülkemizde demokrasinin evrensel normlara uygun olarak işlemesi meselesi kırmızı çizgimizdir. Bir yandan özgürlükleri savunmak, bireyi korumak, kamu düzenini ve aile mahremiyetini güvence altına almak, gençlerin sağlıklı bir eğitim almasını garanti altına almak kırmızı çizgilerimizdir. Demokrasi, özgürlük ve güvenlik arasındaki denge bizim için vazgeçilmezdir. Ne yazık ki dijital medyanın kendisini çoğu zaman ulus devletlerin, yasama, yürütme ve yargı erklerinin üstünde görmesi, kimi zaman yasa koyucu konumuna gelmesi tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de tartışma konusu. Ne yazık ki, ulusötesi dijital ağlar halihazırda uyuşturucunun, kadın ticaretinin, siber faşizmin, çocuk istismarının ve kanunsuzluğun yaygınlaştığı bir yer haline geldi. Bunu asla onaylayamayız. Hem kamu düzeninin sağlanması hem de bireysel özgürlüklerin korunması açısından bu dengenin korunması gerektiğine inancımız tamdır” dedi.
“YAŞ FİLTRESİ KESİNLİKLE UYGULANMALIDIR”
Gerçek hayatta suç olanın dijitalde de suç olduğunu belirten Yayman, şöyle konuştu: “Nasıl ki bir kadının şehir meydanında soyunması ve çevresindekilerin o kişiye para bağışlaması hayatın normal akışına aykırıysa, bu da bir suçtur. dijital dünyada hayatın normal akışına da aykırı mı? Burada kesinlikle daha dikkatli ve sorumlu olmamız gerektiğini düşünüyoruz. Bu sadece TikTok’a yönelik bir uyarı değil. Bizim için özgürlük önemli ama ailemiz daha da önemli, çocuklarımızın geleceği çok daha önemli. Bu durumda dijital ağ sağlayıcılarının özellikle küçük yaştaki çocuklara yönelik bazı uygulamaları kullanması asla kabul edilemez. Yaş filtresinin mutlaka sıkı bir şekilde uygulanmasını istiyoruz. “TBMM’nin bu konularda bazı hazırlıklarının olduğunu belirtmek isterim” dedi.
“FENOMENLER NELERDİR?”
Dijital Medya Komisyonu’nda fenomenin uzun uzadıya konuşulduğunu belirten Yayman, şöyle konuştu: “Bir kez daha sormak istiyorum: Fenomen neyle ilgili? Bizler nesil olarak iyiliğin, erdemin, merhametin, insanlığın, vicdanın ve adil insan olmanın evrensel normlar olduğu ve insanların iyi olması gerektiği konusunda eğitilmiş insanlarız. Burada söyleyemeyeceğim kötülük, yalan, uyuşturucu ve birçok bağımlılığın fenomeni olmak asla kabul edilemez” dedi.
TİKTOK TEMSİLCİSİNDEN AÇIKLAMA
Yayman, TikTok hakkında açıklayıcı ve ikna edici bir sunum istediğini söyleyerek sözü TikTok sözcüsü Emir Gelen’e verdi. Platform güvenliği konusunda her zaman daha fazlasını yapabileceğinin bilincinde olduğunu söyleyen Gelen, şöyle konuştu: “Denetleme konusunu yumuşatmanın ve zararlı görülen içerikleri hızla kaldırmanın hepimiz için ne kadar önemli olduğunun bilincindeyiz. Platformun güvenliği konusunda Türkiye dahil dünya çapında 40 binden fazla çalışan çalışıyor. Elbette bu sayıya moderasyon ekipleri de dahildir. Moderatörlerimiz, topluluk kurallarımızda belirtilen yüksek standartları karşıladığından emin olmak için içeriği günün her saatinde izler. Topluluk kurallarımızı ihlal eden içerikleri mümkün olan en kısa sürede kaldıracak sistem ve süreçlere sahip olduğumuzdan emin olmak için yapay zeka da dahil olmak üzere teknolojimize yoğun yatırım yapıyoruz. “Özellikle üzerinde durduğumuz konulardan biri de 18 yaş altı yani reşit olmayan kullanıcılara getirilen kısıtlamalar ve bu süreçlerde ailelerin rolünün artmasıydı” dedi.
Gelen konuşmasına şöyle devam etti:
“Türkiye’de en çok istihdam sunan ve yerelleşmeye en çok yatırım yapan sosyal ağ sağlayıcısı olarak 6662 sayılı Kanuna uyum sağlayan ilk şirkettir. 5651 İnternet Üzerinden Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Suçla Mücadele Hakkında Kanun. Geçtiğimiz yıl revize edilen bu yayınlar üzerinden katılın. diğer alanlar.”
Komisyon, milletvekillerinin görüşlerini açıkladıktan sonra TikTok ekibine sorular sormasıyla devam ediyor.
(İHA)